H&B Real zaplatilo za odkoupení většinového podílu Vsetínských bytů městu Vsetín částku 3,6 milionu korun. "Hodnota společnosti Vsetínské byty byla sice tehdy oceněna na přibližně šest milionů, ale nikdo už se nezajímal o to, že v rezervě zůstalo přes 11 milionů korun určených na opravy bytů," řekl Právu zdroj seznámený se závěry vyšetření kauzy Čunkova úplatku. Dodal, že zatímco H&B Real vydělala na obchodu miliony korun, Vsetín naopak prodělal.

Čunek se doposud hájil tím, že neexistoval důvod, proč by mu H&B Real měla dávat úplatek. Argumentoval tím, že město získalo za podíl ve Vsetínských bytech více, než bylo stanoveno ve znaleckém posudku. Podle zdroje Práva ale posudek, který údajně vypracovala firma Čunkova známého, hodnotu Vsetínských bytů značně podhodnotil. Čunek tuto informaci popřel.

Kauzu Čunkova údajného úplatku měl původně na starosti žalobce Radim Obst. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ji ale Obstovi odebrala a přidělila spis do Jihlavy. Tamní státní zástupce Arif Salichov stíhání tehdejšího vicepremiéra Čunka kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové zastavil. Skončilo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti H&B Real, který úplatek Čunkovi údajně dal. Vesecká ale počátkem listopadu dospěla k závěru, že zastavení Čunkova stíhání bylo předčasné. Nařídila, aby stíhání pokračovalo a aby bylo ve věci vydáno nové rozhodnutí.

Přečtěte si také:

Demonstrace: Čunka přišlo podpořit dvě stě příznivců