Čtyřiatřicet nehod na kolech, devětadvacet zraněných, z toho čtyři těžké úrazy, taková čísla zaznamenali policisté na Zlínsku. S těžkým zraněním skončil ve čtvrtek teprve osmiletý cyklista v Napajedlech.

„Hoch vyjížděl ze zámecké zahrady ke kostelu, ale nedal přednost osobnímu autu, které právě projíždělo. Chlapec do auta vjel, přeletěl přes kapotu a upadl na cestu před vozidlo. Utrpěl zranění, které si vyžádá až tříměsíční léčbu,“ popsala událost mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

V tomto týdnu jde už o druhou nehodu s cyklistou. „K první došlo v úterý večer v Karlovicích. Osobní auto, které vjíždělo z vedlejší na hlavní cestu, nedalo přednost muži, který jel na kole. Naštěstí byl zraněn pouze lehce,“ konstatovala mluvčí.

Uherskohradištští policisté řešili v polovině května dopravní nehodu, za niž mohl opilý cyklista. „Šestašedesátiletý muž při jízdě na kole nezvládl řízení a upadl na vozovku,“ uvedla hradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková. Při pádu utrpěl lehké zranění hlavy. Policisté na místě zjistili, že cyklista má v krvi více než dvě promile alkoholu. Navíc jeho kolo mělo nefunkční přední brzdy. Muž na místě odmítl převoz do nemocnice a podrobit se i odběru krve. Policistům i záchranářům tvrdil, že se v podstatě nic nestalo,“ dodala mluvčí.

Uvedla, že od začátku roku se stalo už třicet sedm nehod s cyklisty, z toho sedmadvacet z nich nehodu zavinilo. „Od začátku roku už máme pět těžkých zranění a dalších dvacet tři lehkých. V sedmi případech byl zjištěn alkohol,“ vyjmenovala Zámečníková.

Téměř dvacet cyklistů havarovalo na Vsetínsku a jedenáct z nich utrpělo zranění. „V jednom případě se jednalo o těžké. Řidič předjížděl ženu jedoucí na kole v obci Halenkov těsně před křižovatkou a v zápětí na ní odbočoval doprava. Tím jí zkřížil cestu a srazil ji,“ připomněla událost vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Sedmadvacet nehod řešili od začátku roku i kroměřížští policisté. „Z toho ve čtrnácti případech nehodu zavinili samotní cyklisté. Pět utrpělo těžké zranění a osmnáct dalších lehké. V devíti případech se na nehodě podílel alkohol,“ uvedla mluvčí kroměřížské policie Květoslava Malenovská.