Ve Zlíně letos provedli strážníci už tři sta devadesát kontrol chodců. „Nejvíce to bylo za chůzi na červenou nebo mimo přechod. V drtivé většině se to snažíme řešit domluvou, ale jsou případy, kdy strážníci udělí pokutu i pět set korun. To se zejména jedná o ty, kteří neberou domluvu vážně nebo jsou například na strážníky vulgární,“ uvedla mluvčí Městské policie Zlín Šárka Škubalová. Dodala, že v krajních případech ale může pokuta dosáhnout i dvou tisíc korun.

Neutěšená situace je zejména na Dlouhé ulici ve Zlíně, kde byl v důsledku výstavby obchodního centra Zlaté jablko zrušen podchod. Denně tak přes cestu proudí stovky neopatrných chodců.

„Samozřejmě tam naše hlídky chodí, ale musely by tam stát celý den a rozdávat jednu pokutu za druhou. A to bohužel není v našich silách. Naštěstí se zatím žádná vážná kolize s chodcem v tomto místě nestala,“ konstatovala Škubalová.

Stovky pokut pěším rozdali od začátku tohoto roku i strážníci v Kroměříži. „Jedná se spíše o menší částky v rozmezí dvou až tří set korun. Chceme, aby to lidi motivovalo k větší zodpovědnosti,“ uvedl ředitel kroměřížských strážníků Miloslav Skřebský.

Přesto jsou podle něj ve městě dvě místa, kde kvůli nedbalosti lidí dochází ke srážkám chodců s auty. „Jedno je u staré polikliniky, kde je kvůli stavbě přerušený chodník. Místo toho, aby to lidé obešli, vstupují do vozovky. A bohužel tu poměrně často dochází i k nehodám,“ podotkl Skřebský. Dodal ještě, že podobná situace je i na ulici 1. máje.

Vsetínská městská policie nejčastěji rozdává pokuty na železničních přejezdech. „Lidé mnohdy vstupují na přejezd v době, kdy signalizační zařízení varuje před blížícím se vlakem. A bohužel v důsledku toho máme evidovaných už i pár smrtelných úrazů,“ upozornil ředitel vsetínských městských strážníků Nikolaj Martinák.

Zřejmě nejdisciplinovanějšími chodci jsou ti na Uherskohradišťsku. Tamní policisté tu pokuty chodcům rozdají jen zřídka. „Samozřejmě pokud hlídka vidí, že někdo porušil pravidla, tak ho napomenou, popřípadě uloží pokutu, ale není to zas tak často,“ uvedla mluvčí policie v Uherském Hradišti Jitka Zámečníková.