„Soud se rozhodl zvýšit osmiapůlletý trest odnětí svobody na deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou, jelikož byl obžalovaný v době spáchání trestných činů ve zkušební době podmínečného trestu za dřívější majetkovou trestnou činnost,“ uvedl k rozsudku mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Obžalovaný František Zbořil se u soudu domáhal zrušení rozsudku a zproštění obžaloby, jelikož mu podle něj soud vinu spolehlivě neprokázal. Státní zástupce naopak žádal zpřísnění trestu s odůvodněním, že trestná činnost, které se obžalovaný dopouštěl, je vysoce společensky nebezpečná. Zbořil společně se svým komplicem, jehož identitu soudu neprozradil, a tedy stále spravedlnosti uniká, vnikl v listopadu 2005 do domu zámožnější rodiny v Drysicích na Vyškovsku.

Obyvatele domu, matku a nezletilého syna, spoutal a výhrůžkami se střelnou zbraní v ruce se domáhal vydání peněz. Když se domů vrátil otec, dvojice lupičů jej spoutala a vyhrožovala, že utopí syna ve vaně, pokud jim nedá pět set tisíc korun. Nakonec otce zamkli na záchodě a s notebookem, penězi, šperky a dvěma drahými vozy z domu odjeli. Způsobili škodu přesahující jeden a půl milionu korun.

Podobný scénář měla i prosincová loupež v obci Veselá na Zlínsku. Manželku a dva malé syny maskovaní pachatelé spoutali, zamkli v koupelně a otci vyhrožovali jejich likvidací, pokud nezaplatí. I tentokrát si z domu odnesli šperky, peníze, techniku a vůz za více než milion korun.

„Ke zvýšení trestu přispěl i fakt, že si pachatel své oběti předem vytipoval a se značnou otrlostí a brutalitou se snažil poškozené přimět k vydání majetku,“ dodal mluvčí soudu.