Ženy bití od partnerů tají i přesto, že končí mnohdy s těžkými poraněními v nemocnicích nebo alespoň na neschopence. To dokládá případ z března loňského roku. Osmapadesátiletý muž z Vigantic tehdy zbil svou manželku tak, že jí zlomil lýtkovou kost. Kromě toho jí způsobil i mnohočetné zlomeniny bérce. Zraněná žena byla po útoku svého muže od počátku ledna do března v pracovní neschopnosti. O případu ale policisty informovali až pracovníci zdravotní pojišťovny.

Situace se pro týrané ženy radikálně zlepšila od počátku tohoto roku. Podle zákona totiž mohou policisté násilníky vykázat mimo domov až na deset dní. Na Vsetínsku zakázali pobyt ve svých rodinách už osmi mužům. „Nejvíce na Hornolidečsku, tam jsme vykázali násilníky hned ve třech případech. Dvakrát to bylo na Vsetínsku, v jednom případě v Horním Vsacku a na Rožnovsku,“ přiblížila vsetínská policejní mluvčí Lucie Javorková.

Podle odborníků přichází nový zákon pozdě, nicméně je to velký skok dopředu. „Konečně jsme se dostali na úroveň zemí Evropské unie. V ostatních státech Evropy je vykázání agresora bez náhrady ubytování běžná společenská norma,“ shodují se pracovníci sociálního odboru.

Změnu v pohledu zákonodár-ců na ochranu týraných žen a dětí si pochvalují také pracovníci azylových domů. „Dříve utíkala žena s dětmi. Teď se muž nesmí deset dní vrátit, i kdyby to žena chtěla,“ vysvětlila před časem pracovnice Azylového domu pro ženy a matky s dětmi Vsetín Pavla Rúčková.