Hlavním omezením pro běžné cesty do Německa je to, že při příjezdu z vysoce rizikové oblasti je nyní nezbytné mít u sebe negativní test, který již není možné nechat si vyhotovit až po příjezdu. I při negativním testu přitom musí lidé nastoupit do desetidenní karantény, kterou ale lze ukončit dalším negativním testem nejdříve po pěti dnech izolace.

Policie na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dnes podle agentury DPA zintenzivní kontroly u letů s vysoce rizikových oblastí. Důsledně kontrolovány budou například doklady o aktuálním negativním testu na koronavirus. Také letiště v Mnichově bude mobilizovat mnohem více policistů kvůli kontrolám přistávajících pasažérů. 

Česko-německý hraniční přechod Petrovice/Bahratal na Ústecku
Komplikace pro pendlery. Německo zařadilo Česko mezi vysoce rizikové země

Zpřísní se i kontroly českých pendlerů, ale Bavorsko a Sasko vůči nim budou přistupovat rozdílně. Zatímco Sasko bude žádat po pendlerech dva testy na koronavirus týdně, pro vstup do Bavorska se budou muset čeští přeshraniční pracovníci od pondělí nechat testovat každých 48 hodin.

Na největších hraničních přechodech v Plzeňském kraji se dnes dopoledne kvůli zpřísněným opatřením na bavorské straně zatím netvoří žádné fronty pendlerů, kteří dojíždějí denně za prací. Kontroly zatím nejsou na žádné straně.  "Kolony nikde nejsou, vypukne to až zítra," řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. 

Prudký nárůst případů

Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí v pátek spolu například s USA, Španělskem, Portugalskem, Slovinskem, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou Horou, Kosovem, Severní Makedonií a Egyptem. Jde o země s mnohem prudším nárůstem případů koronavirové infekce než v Německu, zpravidla s více než 200 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel za týden.

Automobily přejíždí přes německo-český hraniční přechod Furth im Wald
Rychlé testování pro pendlery. Bavorský okres vytvoří stanice na hranici s ČR

Dnes uplyne rok ode dne, kdy francouzské úřady ohlásily první potvrzené případy koronavirové nákazy v zemi i v celé Evropě. Také Francie dnes přitom zpřísňuje podmínky pro vstup do země. Cestující, včetně těch ze zemí EU, se musí od půlnoci před vstupem do země prokázat negativním PCR testem na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se však netýká "nezbytných cest", pendlerů z okolních zemí a pozemní dopravy.