Caño Cristales, řeka v Kolumbii, která má v různých částech toku barvu temně červenou, žlutou, modrou, oranžovou, zelenou, růžovou, fialovou i černou, láká cestovatele z celého světa. Protéká pohořím Serranía de la Macarena, je dlouhá okolo 100 km a dosahuje maximální šířky 20 metrů.

Žádná magie, ale macarenia clavigera

Co způsobuje onu pozoruhodnou podívanou, kterou je tato řeka tak výjimečná a která se nikde jinde na Zemi nevyskytuje? Samotná voda v řece je průzračná, ale její skalnaté koryto zbarvuje různými barevnými odstíny zvláštní rostlina. I když si, jak uvádí web bbc.com někteří lidé mylně myslí, že barva Caño Cristales pochází z řas nebo mechu.

Pláže jsou na Vánočním ostrově doslova rajské
Nedotčený přírodní ráj. Vánoční ostrov nabízí několik lákadel

„Skutečným viníkem je vybíravá endemická vodní rostlina macarenia clavigera, která vyžaduje přesné podmínky, včetně správné hladiny vody a množství slunečního světla, aby získala své jasné odstíny," uvádí web BBC. Když se množství vody a slunečního svitu ideálně vyváží, macarenia clavigera se rozšíří natolik, že pokryje celý tok, a řeka se nádherně vybarví. Kvetení dosahuje maximální nádhery mezi zářím a listopadem. Intenzivní barvu mají rostliny díky karotenoidům, typickým pigmentům fotosyntetických organismů, které chrání rostliny před oxidací a UV paprsky.

Zdroj: Youtube

Návštěvy od června do prosince

K zajímavému barevnému spektru řeky, která je prý nejkrásnější po bouřce, se přidávají i zelené mechy, žlutý písek, okolní šedé skály a také různě barevné kameny. Proto patří tahle řeka, měnící barvy jako chameleon, k nejobdivovanějším řekám světa. Barvy lze ale vidět pouze od června do prosince, kdy je řeka Caño Cristales přístupná. Od ledna do května, tedy v období sucha, je to zde pro turisty uzavřeno, aby si ekosystém této oblasti odpočinul a zůstal zachován i pro příští generace. Navíc by v té době nebylo co obdivovat. Nedostatek vody uvede rostliny macarenia clavigera do bezbarvé hibernace.

Národní park od roku 1971

Park Serranía de la Macarena se nachází v místě, kde se v Kolumbii setkávají tři velké ekosystémy s vysokou rozmanitostí flóry a fauny: amazonská džungle, pohoří And a savanové pláně. Najdete tu i jedny z nejstarších skalních útvarů na světě. Status Národního přírodního parku, kterým řeka Caño Cristales protéká, byl vyhlášen v roce 1971 a chráněná oblast pokrývá 6200 kilometrů čtverečních.

Řeka, která unikla z ráje

Řeka Caño Cristales má četné vodopády, jenž vytvářejí oblasti peřejí a kruhových studní a také přírodních jezírek v jejím korytě. „Novinář a ekolog Andrés Hurtado García řekl, že Caño Cristales byla řeka, která unikla z ráje. Nachází se v oblasti, která má asi 1600 druhů flóry a 770 druhů fauny,“ uvádí web fundacionaquae.org. Svůj domov tu mají například mravenečníci, jaguáři, pumy, jeleni a různé druhy primátů, ale také množství plazů, obojživelníků a bezobratlých.

Průvodci jsou povinní

Až do poloviny roku 2000 podle webu bbc.com ozbrojené konflikty v těchto místech způsobily, že oblast Caño Cristales byla pro cestovatele a turisty téměř nedostupná. Dnes je ale region otevřený a pro turisty bezpečný. Ti ale musí respektovat přísně uplatňovaná pravidla ochrany životního prostředí, včetně povinných průvodců, regulace počtu lidí a vymezených oblastí, kde se lze při návštěvě řeky koupat.

Šmoulí vesnice Júzcar ve Španělsku i s Taťkou Šmoulou.
Šmoulí vesnice Júzcar ve Španělsku se rozhodla zůstat modrá. A stala se slavnou

Bez repelentů i cigaret

V oblasti také platí úplný zákaz používání opalovacích krémů, deodorantů nebo repelentů proti hmyzu. Jakékoliv chemikálie by mohly poškodit křehký a jedinečný ekosystém Caño Cristales. Zakázáno je zde také kouřit i nosit sem plastové lahve.