Z cyklotras se silničním značením, tedy s žlutou podkladovou barvou, je v Česku přibližně deset tisíc kilometrů dálkových tras a zhruba 30 tisíc kilometrů regionálních a místních tras. Pásovým značením, které má svislé pruhy, je vyvedeno asi 3900 kilometrů cyklotras, stojí v tiskové zprávě.

Lyžaři mají podle ní k dispozici přibližně 550 kilometrů tras, pro vozíčkáře je vyhrazeno 149 kilometrů tras. V tuzemsku je dále 2800 kilometrů jezdeckých stezek, informoval KČT.

Nejnavštěvovanější památky spravované NPÚ v každém kraji
Zájem o památky vzrostl: Kralovala Lednice. Krumlov i Hluboká popularitu ztrácí

KČT loni obnovil značení na zhruba 16 tisíc kilometrech tras a zrušil ho či přeložil na 260 kilometrech tras. „Na všech těchto pracích se v ČR podílelo celkem 1866 značkařů, kteří odpracovali 62.938,5 hodiny, což je průměrně 33,7 hodiny na každého z nich. Zaškoleno bylo 104 nových značkařů,“ uvedl předseda značení KČT Pavel Přílepek.

Ministerstvo pro místní rozvoj na úpravu značení v uplynulém roce uvolnilo 8,7 milionu korun, kraje pak přispěly částkou asi 6,7 milionu, vyplývá ze zprávy.

Část stezek potřebuje modernizaci

KČT letos dále zavede novou certifikaci pěších stezek. Ty, které umožňují pohodlnou chůzi po přírodním povrchu, jsou dobře označené, zajímavé a nejezdí po nich auta či cyklisté, získají označení Pěšky pro zdraví. Podle KČT by takových tras mělo být 2000 kilometrů.

„V České republice máme 44 tisíc kilometrů pěších tras, z nichž je potřeba modernizovat 20 až 30 procent. Jedná se nejčastěji o nevhodné úseky s asfaltovým povrchem, zejména kopírující nebezpečné silniční komunikace,“ uvedla Zdeňka Šrédlová z Rady pro moderní pěší trasy KČT.

Odpočinek a pak po červené do údolí.
ČR má nejlepší turistické trasy na světě. Jejich značení ovšem není jen o štětci

Organizace chce podle Přílepka také apelovat na to, aby se turisté vůči přírodě chovali ohleduplně. „Mám na mysli odpadky, táboření, rozdělávání ohně jen na místech k tomu určených, nevstupování mimo značené cesty a tak dále. Začíná to být problém například v CHKO Beskydy, kde si místní strážci stěžují na rostoucí počet neukázněných turistů,“ doplnil.

KČT byl založen v roce 1888 skupinou nadšených vlastenců kolem známého cestovatele a veřejného činitele Vojtěcha Náprstka. Jeho hlavní činností je správa sítě turisticky značených tras. V roce 2021 sdružoval přibližně 29 tisíc členů ve 400 odborech po celém Česku.