Blíží se doba, kdy je snad budeme znovu vídat, a zeptali jsme se tedy zoologa Dušana Trávníčka z Muzea jihovýchodní Moravy, zda nám o nich může říct něco bližšího. „Čápi černí (Ciconia nigra) začali v Česku hnízdit docela nedávno – teprve ve 30. letech 20 století v lužních lesích na soutoku Moravy a Dyje. Postupně se rozšířil a roztroušeně hnízdí na celém našem území,“ říká Dušan Trávníček.

Donedávna bývali velice plaší a lidem se na sto honů vyhýbali. „Ovšem podobně jako dříve volavky popelavé i tento druh se začal vyskytovat také v kulturní krajině. Bylo to jako zjevení, když se před pár lety čápi černí objevili na Dřevnici poblíž fotbalového stadionu. Pták, který byl považován za symbol plachosti a ostražitosti, se najednou tady producíruje prakticky v centru města. Pravda, zpočátku sem přilétali jen v časných ranních hodinách, ale zdržovali se tady v průběhu celého hnízdního období,“ vyzdvihuje.

Vloni se už v Dřevnici brouzdali a lovili kořist prakticky denně, občas i ve dvojici. „Pár, který jsem sledoval, se nejčastěji zdržoval na úseku od mostu u Máců k dalšímu mostu na Čepkově. Na konci srpna se však černí krasavci se Zlínem rozloučili a vydali se na dlouhou cestu na zimoviště do subsaharské Afriky. Doufám, že je zase od dubna budu moci na Dřevnici pozorovat,“ dodává Dušan Trávníček.

Silvie Lečíková, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně