V nelehké době se město snaží pomáhat nejpotřebnějším, uskutečnily se první nákupy pro seniory. „Do dnešního dne jsme zprostředkovali 3 nákupy pro seniory, v současné době máme zhruba desítku dobrovolníků a budeme rádi, pokud se nám přihlásí další," uvedl místostarosta Jiří Šůstek, který má za město v gesci sociální oblast.

Velmi intenzivně se rozjelo dobrovolnické šití roušek. „V současné době je zapojeno cca 15 lidí, kteří ušijí kolem 200 roušek za den," informovala ředitelka Hana Slováková za Městský dům kultury Elektra, který výrobu těchto ochranných prostředků organizuje. Jak dodala, rychlost šití ovlivňují různé faktory. „Jde o to, že každá švadlenka je jinak zručná, také dochází gumičky a keprové pásky, musíme šít s látkovými šňůrkami, což je delší a pracnější. Také šicí stroje dostávají zabrat a jenom doufáme, že vydrží," doplnila Slováková.

Distribuce probíhá podle potřeb. „Ušité roušky už od nás obdrželi lékaři, lékárny, obchody, městský úřad, policie, technické služby, pošta, benzínová stanice. Během včerejška a dneška se nám povedlo rozdat také 100 ks roušek veřejnosti, prostřednictvím strážníků Městské policie. Rozdávali je především lidem ze starší generace, kteří patří z hlediska možné nákazy mezi nejohroženější. Dnes odpoledne chystáme prostřednictvím osadních výborů dodat i roušky do místních částí," sdělila Slováková. Od úterý do dnešního odpoledne bylo vydáno celkem 750 dobrovolníky ušitých roušek.

„Upozorňujeme, že textilní roušky je potřeba před použitím i po každém použití vyvařovat, přežehlit a dotýkat se ideálně pouze okrajů, a to jen vydesinfikovanýma rukama," dodala Slováková.

Město uvítá také všechny další, kdo se do šití zapojí. Pro další informace stačí kontaktovat infocentrum. Přes něj se jednak mohou hlásit dobrovolníci na šití nebo roznos nákupů, senioři si zde telefonicky nákup mohou objednat.

Město Luhačovice