Recept je následující: 

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • vejce
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • trochu mléka na pomašlování

Náplň:

  • jablka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr nebo skořice
  • badyán
  • trochu strouhanky
  • vlašské ořechy

Příprava:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu. Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 150°C asi 60 minut.

Upečený štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.

Poznámka autora: S tímto domácím štrůdlem jsem vyhrál i několik soutěží

Jaroslav Němec (Maxijedlík)