„Posláním muzea není jen připravovat výstavy, to je jen ta nejvíce viditelná část naší práce,“ říká Mgr. Pavel Hrubec, ředitel muzea.

„Kurátoři sbírek ale musejí také své sbírky nějak rozšiřovat o nové předměty, musejí je evidovat, zajistit dokumentaci a popisy tak, aby sbírky spolehlivě sloužily i dalším generacím. Sbírkové předměty pak ošetřují muzejní konzervátoři a restaurátoři, vše je třeba řádně uložit, popsat, případně zdigitalizovat. A teprve po této fázi nastává vědecká práce odborných pracovníků, příprava scénářů nadcházejících výstav a předmětů do nich.“

Aby muzeum nepřerušilo svou roli vzdělávací a kulturní instituce, nabízí na svých webových a facebookových stránkách řadu zajímavostí a informací z jednotlivých oddělení, expozic, výstav a sbírek. Návštěvníci tak díky moderním technologiím nepřijdou tak úplně ani o výstavu Příběh železa, ani o povídání o velikonočních lidových tradicích, dostávají se k nim recepty na zpracování jarních bylinek, i recepty na velikonoční cukroví.

Muzeum luhačovického Zálesí přináší na facebooku historické fotografie Luhačovic a jejich okolí, které díky digitálnímu kolorování získávají nový kabát a těší se zájmu veřejnosti. Prostřednictvím facebooku také muzeum zveřejňuje sérii citátů Tomáše Bati jako pozvánku do expozice Princip Baťa na dny, kdy se bude moci muzeum otevřít veřejnosti. Ostatně přípravné práce na dalších projektech a výstavách pokračují, muzejníci i nadále doufají, že všechny se uskuteční podle plánu. 

Fotografie byly pořízeny ve výstavě Příběh železa, kde TVS natáčela tento týden krátkou reportáž.

Silvie Lečíková, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně