Smíšená výuka probíhá tak, že učitel vede hodinu běžným způsobem, jen je snímán kamerou, která zachycuje dění ve třídě. V době distanční výuky tak může komunikovat se žáky, kteří se navzájem vidí, mohou reagovat, diskutovat, hodnotit a do určité míry je mezi nimi zachován i sociální kontakt. V prezenční výuce se mohou do výuky zapojit také žáci, kteří jsou například dlouhodobě nemocní. 

Naší škole se naskytla jedinečná možnost zapůjčení systému pro distanční a smíšenou výuku. Jedná se tedy o novinku v oblasti on-line vzdělávání. Systém tvoří velká obrazovka (TV) s reproduktory a speciální otočná kamera, která snímá v úhlu 180°. Hodina probíhá ve známém prostředí MS Teams. Systém zatím testujeme na 2. stupni. Přestože jsme byli zprvu mírně skeptičtí, jsme nyní velmi spokojení. Obsluha zařízení je jednoduchá a intuitivní.  

„Je to fakt pecka. Odhodlaně jsme se pustili do živého promítání prezenčních hodin, aby o naši výuku nebyli ochuzeni žáci, kteří musejí být kvůli karanténě doma. Ačkoliv žáci nejsou fyzicky ve škole, účastní se například hodin matematiky a češtiny a nemusejí se trápit samostatnou prací a doháněním látky. Jsme velice vděční za tuto možnost.“

Mgr. T. Řezáčová, Mgr. L. Brázdová, Základní škola Zlín, Křiby