Tyto bariéry spočívají v zapojení člověka s mentálním postižením do života společnosti, třeba do života kulturního. Člověka na vozíku jste například v divadle nejspíš už potkali. Ale kolikrát jste potkali v divadle člověka s mentálním postižením? Pokud ano, asi to byla spíš výjimka. Lidé s mentálním postižením nebo třeba s autismem vnímají svět jinak a také mu jinak rozumí. Ale okolní svět málokdy rozumí jim.

Pustevny 31. 12. 2022.
OBRAZEM: Pustevny před silvestrovskou nocí byly plné lidí. Podívejte se

Spousta aktivit se tak pro tyto lidi stává nedostupnými, protože naráží na neporozumění okolí. Proto jsme se v NADĚJI v Otrokovicích rozhodli, že lidem s mentálním postižením nejrůznější kulturní aktivity zprostředkujeme a poskytneme jim k tomu takovou podporu, kterou potřebují, aby se jich mohli nejen zúčastnit, ale taky se sami zapojit. Těší nás, že tuto naši snahu podpořilo i Ministerstvo kultury v rámci projektu „Otevřený prostor pro kulturu lidí s handicapem v Otrokovicích“, díky čemuž jsme mohli v průběhu roku 2022 nabídnout našim klientům sérii nejrůznějších činností, které by jim běžně byly nedostupné.

Lidé s handicapem si tak sami mohli vyzkoušet aktivity výtvarné, hudební, zapojit se třeba do divadelního kroužku nebo tance. Kromě toho jsme jim nabídli i několik výjimečných událostí. Výtvarné aktivity vyústily vernisážemi s názvem Art Brut. Na jedné z nich hrál skvělý muzikant Jiří Kura. Navštívilo nás i několik osobností z praxe ze světa umění. A tak nás na interaktivních besedách mohl obohatit třeba Patrik Hrdlička, který pojednával o poezii a recitoval svá díla. Přínosem nebyl jen tím, že klienty učil psát básně, ale hlavně jim dodal odvahu svým příběhem a přístupem k životu, neboť je sám handicapovaný. U divadelních workshopů nás naopak velmi rozesmávali kvalitní improvizátoři Michal Obdržálek, Ondřej Tomšů, a dokonce seriálový a divadelní herec Šimon Obdržálek.

Největší X-Mass PARTY ve Zlíně.
OBRAZEM: Největší X-Mass PARTY ve Zlíně! To byly i žhavé efekty. Podívejte se

Tyto akce byly významné i v tom, že je vždy navštívil hojný počet klientů, kteří odcházeli s dobrou harmonickou náladou. Ta panovala i na akci Motýlek s úsměvem v Kopřivnici, které jsme se zúčastnili s tanečním vystoupením s písní „Think about things” od hudební skupiny Daði Freyr. Akce tak byla krásným završením našich tanečních aktivit, kterým jsme se věnovali v průběhu celého projektu. Ve výčtu toho, co jsme klientům díky projektu mohli nabídnout, bychom mohli pokračovat i dál. Podstatné ale je, že lidé s mentálním postižením měli příležitost poznat a naučit se něco nového. Projekt byl tak úspěšný, že plánujeme nejen jeho pokračování, ale i rozšíření. A o tom zase někdy příště.

Jana Bartošková 

„LeukoCity“od kapely GAIA.
FOTO, VIDEO: „LeukoCity“ od otrokovické kapely GAIA vás chytnou za srdce