Speciální dodávkou záchranné služby bude do těchto zařízení dojíždět skupina tvořená praktickým lékařem, zdravotní sestrou, trojicí mediků a ve specifických případech též lékařem paliativní medicíny či psychologem.

Ilustrační foto.
Postřehy pečovatele z domova pro seniory: Starouškové čelí izolaci s kuráží

Lékaři – specialisté z Městské polikliniky pak budou k dispozici na telefonu či prostřednictvím videokonference. Ochrannými obleky vybavený tým bude poskytovat v pobytových zařízeních předem sjednané i akutní ošetřovatelské úkony, ale také psychologickou podporu klientům či pracovníkům, kteří jsou v této době často přetížení a přepracovaní.

Tým bude mít práce nad hlavu

Mobilní jednotka by jim měla být schopná pomoci i s dezinfikováním prostor nebo s případným zavedením karanténních opatření. K dispozici bude mít také lékárnu s léky na předpis a testy na Covid 19.

Jednotlivá zařízení už o služby „létajícího týmu“ projevila zájem a podle organizátorů jich ze začátku stihne objet tři až pět denně. Provozní hodiny jsou totiž zatím omezené na pracovní dny od 8 do 18 hodin.

Více moci vládě už jen tak ne

Plánované rozšíření na nepřetržitou „mobilní pohotovost“, která by podle představ záchranky mohla v budoucnu sloužit všem Pražanům, je závislé na zajištění dlouhodobě nedostatkového zdravotnického personálu.

Klíčová je pro vznikající systém také „pomocná síla“ zejména v podobě mediků, kterých se zatím ke spolupráci zavázalo devět a pro které jsou v zázemí mobilního týmu na holešovickém výstavišti připravená i lůžka na spaní. Podle organizátorů je také důležité budovat „ošetřovatelské zálohy“, což mohou být zdravotní sestry v důchodu či na mateřské nebo Červeným křížem vyškolení dobrovolníci, kteří zase mohou zastat práci mediků.

Krávy. Ilustrační snímek
Koronavirové šarlatánství. Před nákazou údajně ochrání vodka či kravská moč