Nepříjemný zápach ji obtěžuje poslední tři nebo čtyři roky. Od loňského jara se ještě zintenzivnil a přichází téměř každý den. Obyvatelka brněnského sídliště Juliánov Stanislava Herzánová má kvůli němu často bolesti hlavy, podrážděné oči a nosní sliznici či žaludek na zvracení. „Je to nesnesitelný zápach. Nemůžu kvůli němu vyvětrat byt. Jako jediný zdroj vidím Slevárnu Heunisch. Byla jsem se podívat v jejím okolí a tam byl stejný,“ svěřila se žena.

Na zápach si stěžují lidé hned v několika čtvrtích, které se nachází okolo slévárny. „Obtěžuje obyvatele Vinohrad, Líšně, Židenic. Ozývají se i ze Slatiny a Černovic. Problém se týká desetitisíců lidí,“ podotkla obyvatelka vinohradského sídliště Leona Jonášová.

V sokolovské střední škole zkolabovalo dvacet studentů
Kolaps studentů v Sokolově? Mohl souviset s psychikou, naznačuje vyšetřování

Situaci nejen Herzánová řeší s krajským úřadem i Českou inspekcí životního prostředí. Její pracovníci letos obdrželi jednadvacet podnětů na šíření pachu ze slévárny. Od některých lidí opakovaně. „Na jejich základě letos inspektoři provedli pět kontrol. Nezjistili porušení závazných podmínek povolení, na technologickém zařízení neevidovali havárie či nestandardní stav při poruše,“ řekl mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Inspektoři loni v říjnu podali na krajský úřad podnět k přezkumu integrovaného povolení pro provoz slévárny, která se nachází v areálu bývalého Zetoru. Úředníci dostali také asi sto padesát stížností na zápach. „Pracovníci kraje provedli pětaosmdesát šetření na místě. Neprověřovali jen provoz slévárny, ale i jiné průmyslové podniky a také nezákonné spalování odpadu v otevřeném ohništi. Dne 16. března takové spalování plastů nedaleko slévárny zjistili, věc předali inspekci k přestupkovému řízení a udělení sankce,“ sdělil za krajský úřad Petr Holeček.

Extrémní překážkový závod Geroy v Přerově.
OBRAZEM: Rybník, Bečva i bahno. Extrémní překážkový běh se dočkal pokračování

Představitelé slévárny si jsou problému šíření zápachu vědomi. Při výrobě jader používají podle Renaty Klepárníkové systémy poslední generace doporučené úřady. „Jsme bytostně přesvědčeni, že v průmyslové oblasti, která vznikla a dál se rozvíjí na ploše bývalého Zetoru nebo i přímo v zástavbě Juliánova či Židenic mohou být a jsou další subjekty, které svou činností obtěžují okolí. Tomuto tvrzení nasvědčuje i fakt, že stížnosti na zápach ze slévárny směřují k datům a časům, kdy je náš podnik mimo provoz nebo kdy vítr fouká od obytné zástavby směrem ke slévárně,“ uvedla za Slévárnu Heunisch Brno Klepárníková.

Čas vypršel 

Na sídlišti Juliánov se podle Herzánové potýkají se zápachem obvykle večer po osmé hodině. Přichází k nim ale i přes den, podle směru větru. Na Vinohradech se obvykle potýkají s pachem v různých hodinách. „Nikdy nevíme, kdy znovu přijde. Když máme otevřené okno, naleze zápach do bytu a nelze dostat ven. Trvá to další dvě hodiny, než je pryč," poznamenala Jonášová.

Židenický místostarosta Petr Kunc nedávno na facebooku založil skupinu Slévárna Heunisch smrdí! „Čas vyjednávání vypršel," uvedl tehdy. Skupina má momentálně přes 220 členů.

Jiráskova ulice v České Lípě by se mohla proměnit v bezdoplatkovou zónu.
Přistěhovalci v centru České Lípy trápí místní. Pomoci má bezdoplatková zóna

Ve středu v Židenicích a ve čtvrtek v Líšni zastupitelé podpořili Kuncův návrh na změnu využití plochy slévárny v upraveném návrhu nového územního plánu. Místo prostoru pro výrobu požaduje prostor pro komerční vybavenost nebo smíšenou obytnou. „Podle současného plánu tam má být výroba, která neobtěžuje mimo hranice své funkční plochy, což tady ale slévárna neplní. Obtěžuje široké daleké okolí," zdůvodnil Kunc.