„Řev jako z pavilónu opic! I když, to bych ty opice ještě urážel…“ konstatoval Lumír Cyrus z Nábřeží SPB s tím, že kravály souvisely vždy s pronájmem Domu farnosti (někdejšího kina Zdar) a začaly asi před dvěma měsíci. V noci z pátku na sobotu všechno vyvrcholilo potyčkou několika desítek účastníků „taneční zábavy“.

„V jednu hodinu ráno se ozýval hluk, hudba neustávala, dostalo se mi ujištění, že policie je na místě a monitoruje. Ve čtyři ráno se pod okny servali muži i ženy. Po bitce tam zůstalo asi deset individuí a stejný počet strážníků kteří je doslova přemlouvali, že mají odejít domů, že jim je patnáct šestnáct let, že jsou opilí,“ upřesnil svědek.

Zdroj: Deník

I sousedů sledujících nechtěné „letní kino“ byly podle něj tentokrát plné balkony. „Spát jsme mohli v klidu až ve tři čtvrtě na pět,“ uvedl Curus. Který kvůli tomu obeslal kompletní porubské zastupitelstvo, pohádal se s předsedou spolku provozujícího Dům farnosti, hovořil o liknavém přístupu strážníků a vyzval jejich ředitele k odstoupení.

„Rušení nočního klidu jsme řešili s organizátorem akce se snahou narovnat protiprávní stav,“ bránil kolegy Jindřich Machů z Městské policie Ostrava. Pořadatel zábavy ale podle něj na místě „nápravu nesjednal“, proto ho zakročující oznámili pro přestupek na radnici. Prověřování (a stanovení právní kvalifikace) také ještě neskončilo. Konec, jak informoval mluvčí porubského úřadu Martin Otipka, by měl nicméně nastat problematickým zábavám. „Stížnosti se začaly objevovat zhruba měsíc nazpět a na osobní schůzce jsme vedení spolku, který objekt provozuje, požádali, aby situaci řešili. Bohužel místo zklidnění došlo uplynulý víkend k eskalaci,“ nechal se slyšet.

Snímek kamery.
Proklatě nízko. Strážníci v Ostravě hledali muže s revolverem u pasu

Na náměstíčku před Domem farnosti sousedícím přímo s radnicí Poruby se inkriminovanou noc odehrávaly fyzické potyčky a ráno tam zůstalo „neskutečné množství odpadků“. „Bohužel spolek tyto problémy bagatelizuje. Proto budeme vše řešit přísně formálně, od výzvy k nápravě po kontrolu dodržování pořádku,“ oznámil Otipka.

Vyjádření starostky obvodu Lucie Vilamové Baránkové zaslané na e-mail stěžovatele z Nábřeží SPB obsahovalo konstatování, že už byli identifikováni lidé pronajímající si prostory Domu farnosti coby osoby odpovědné za rušení nočního klidu. „Poslední riziková akce se měla v objektu uskutečnit na konci září,“ vzkazovala starostka.

Budova dopravního podniku Ostrava. Ilustrační foto.
Údajné dotační podvody v ostravském dopravním podniku řeší soud

Tomáš Pětvaldský coby předseda spolku KDL provozujícího Dům farnosti sdělil, že s pořadateli tanečních zábav (kapacita činila 150 lidí) ukončili spolupráci. „Přestože si nejsme vědomi, že by porušili jakékoliv zákony, vyhlášky či nařízení. Jedná se o velmi slušné lidi, a ti jen doplatili na chování jednotlivců, kteří se akcí účastnili,“ řekl.

Odmítl i tvrzení stěžovatele Curuse, že strážníci „dělali ochranku“. „Ty jsme nad rámec našich povinností o zábavě informovali. A byl bych moc rád za možnost seznámit se s fakty ze zásahu,“ podotkl. Hudba byla prý méně hlasitá, než nedávný koncert Leoše Mareše v kině Amfi. „Ten měl ovšem jinou barvu pleti,“ uzavřel Pětlvaldský.