O tom, že Polsko omylem vpadlo do Česka a zabralo pár metrů území, informovala s odvoláním na Deník nejdřív polská média. Od nich zprávu převzaly nejvýznamnější světové agentury a zpravodajské kanály v čele s americkou CNN a britskou BBC.

Díky Deníku do týdne znali kuriózní „okupaci“ pelhřimovské kapličky miliony diváků a čtenářů po celém světě.

KAPLE JE SYMBOL PARTNERSTVÍ

Deník sleduje příběh kapličky přes deset let. Když Schengen otevřel hranice, Češi a Poláci kapličku u hranic opravili společným úsilím. Nejbližší soused z Pielgrzymów zaplatil opravu střechy, aby do kaple nezatékalo.

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.
Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Český majitel spolek Omnium zajistil celkovou renovaci kaple. Aktivity podporovala obec Slezské Rudoltice a ruku k dílu přiložili čeští i polští dobrovolníci. Polský kněz v kapličce slouží bohoslužby a zastavují se u ní čeští výletníci.

POLŠTÍ VOJÁCI? NO A CO?

Když polští vojáci kvůli koronaviru uzavřeli hranici, zřídili si tábor či kontrolní stanoviště přímo u české kapličky. Nikomu to nepřišlo divné. Čeští hasiči běžně hasí v Polsku a čeští policisté ujíždějící auto stíhají i na polském území. Místní ví, kudy vede hranice. Předpokládali, že polští vojáci to ví také a že táboří u české kapličky legálně. Pravděpodobně na základě nějaké mezinárodní smlouvy. 

Odborník, který při opravě kapličky dohlížel na historické technologie, si chtěl 28. května pořídit fotodokumentaci. Ivo Dokoupil, jenž s dobrovolníky opravuje pelhřimovský kostel, se v pátek 29. května šel polských vojáků zeptat, zda mohou jeho hosté kapličku navštívit. Oba odešli s nepořízenou.

Jaroslav Pizur (vlevo) je pravidelný účastník zasedání bruntálských zastupitelů. Když začal jezdit také do Prahy na zasedání Rady České televize, mělo to nepředvídatelné následky.
Poznámka Fidela Kuby: Politické školení

Na základě těchto svědectví Deník 1. června poslal ministerstvu vnitra, ministerstvu zahraničí a ministerstvu obrany dotaz, kdo je kompetentní vydat povolení k návštěvě kapličky.

Následná komunikace potvrdila, že problematika spadá pod ministerstvo vnitra. To si 3. června vyžádalo upřesnění, kterých pozemků se dotaz Deníku týká.

Pak obratem odpovědělo, že došlo k nedorozumění na polské straně a kaple je již přístupná. Od této odpovědi ministerstva uplynulo dalších 24 hodin, než se redaktor Deníku 4. června vydal do Pelhřimov zdokumentovat situaci. Polští vojáci povolili fotografování kapličky, ale zakázali fotografovat své stanoviště. Proto jsou na snímcích jen z dálky.

PŘEDVOLEBNÍ POLSKO

Na indicie, že něco není v pořádku, polští vojáci reagovali zmírněním režimu na kontrolním stanovišti. Nenapadlo je přesunout se pár metrů do Polska. Fotografie polských samopalníků před českou kapličkou převzala polská média v době vrcholící kampaně před prezidentskými volbami. Z hloupé chyby několika vojáků se stalo politické téma. 

Stavba obchvatu vyžaduje výkopy, skrývku ornice i náspy. V takovém prostředí se daří vlčímu máku, který vykouzlil úžasnou podívanou.
Obchvat Krnova přinesl problémy, ale i úchvatný pohled na rudé vlčí máky

Vojáci ve službě státu jsou de facto také ve službě vládnoucí strany. V polarizované polské společnosti se kromě satiry, vtipů a parodií objevila srovnání se skutečnými konflikty a úmyslnými anexemi. Malá opoziční strana Moderní dokonce vyzvala k odvolání polského ministra obrany.

Když novináři požádali o názor obyvatele Pielgrzymów, většinou mají pro vojáky pochopení. Na české straně je rovinka k táboření, ale na polském břehu je svah.

„Vojáci džungli vedle kapličky hezky vyčistili. Čechů, kteří navštěvují kapličku, je hrstka. Zvlášť v deštivém počasí. Nikomu škoda nevznikla, vyřešilo se to diplomaticky. Vojáci odjeli a hranice je už zase volná. Tak nedělejme z banálního nedorozumění anexi a okupaci,“ argumentují polští obyvatelé Pielgrzymów. Mají pravdu. 

UKÁZKY K TÉMATU

Zprávu redaktora Deníku Františka Kuby převzaly nejen polská média, ale například také CNN či BBC.

Reportáž polské televize s vyjádřením redaktora Kuby z TVN24 si můžete pustit ZDE.

Další zpráva z polských médií, která kopírovala i fotografie Deníku, je ZDE.

Světoznámá BBC převzala zprávu takto.

A zde ukázka zprávy CNN.

Zde zpráva britského listu Independent.

Zareagovala také německá média.

A zde zpráva z média Politico.

Bývalý kněžský seminář ve Vidnavě
Bývalý seminář i klášter ve Vidnavě mají nové majitele. Co s nimi zamýšlí?