„Přeji vám, aby za tohle, co jste zavedli, k vám nikdo nechodil. Já osobně radši půjdu někam do řeky. Tam nepotřebuji ani jednu z těch blbostí, co vyžadujete vy,“ napsal pod facebookovým příspěvkem Tyršovy veřejné plovárny ve Vysokém Mýtě Jakub Vodička. Rozčílily jej totiž přísné podmínky pro vstup do bazénu a na koupaliště. Výsledek negativního antigenního testu musí podle vládních nařízení potvrdit akreditovaná laboratoř. Lidem tak nestačí samotest z práce či školy jako to platí například v restauracích. Mnozí se rozčilují, a návštěvy veřejných plováren tak ani neplánují.

Nevoli veřejnosti potvrdil také šéf vysokomýtského bazénu Jiří Kovařík. „Lidé k nám volají, nadávají nám. My za to ale pochopitelně nemůžeme,“ řekl Deníku s tím že letošní start koupací sezóny byl rekordně nízký.

Před vstupem na plovárnu je nutné předložit:

-Negativní PCR test maximálně 7 dní starý
- Negativní antigenní test max. 72 hodin starý (nelze samoodběr)
- Doklad o probíhajícím očkování (alespoň 22 dní po první dávce)
- Doklad o ukončeném očkování (platí 9 měsíců)
- Doklad o prodělaném SARS-Cov-2 (platí 180 dní

A odliv návštěvníků veřejných koupališť potvrzuje také veřejnost. „Lidé se přesunou k rybníkům a budou se scházet jinde. Takže plovárny, koupaliště, stánkaři a provozovatelé koupališť pouze přijdou o peníze a všechny řeky a rybníky budou v obležení turistů. Dosáhne se akorát toho, že bude v přírodě více bordel, lidi ušetří za vstupné a spousta provozovatelů přijde o tržby,“ napsal v diskuzi Deníku Jakub Drnek.

To potvrdila také provozovatelka rychlého občerstvení aquaparku v Ústí nad Orlicí. „Obavy máme veliké. Přijde k nám pouze pár naočkovaných lidí v důchodovém věku, kteří si u nás dají jen kávu,“ posteskla si Žaneta Stehlíková.

A s přísnými podmínkami, které pro bazény platí nesouhlasí také šéf Asociace bazénů a saun Pavel Košnar. „Je to paradox. Ráno půjdete do práce, zaměstnavatel vás otestuje, napíše vám potvrzení, že jste v pořádku. To samé vaše dítě ve škole. Odpoledne ale přijdete na bazén a my vás vyženeme, protože musíte mít potvrzení od akreditované laboratoře nebo od lékaře,“ popsal. „Psal jsem panu premiérovi i ministru zdravotnictví. Nikdo mi neodpověděl. Napsal jsem jim, že je to vůči nám trochu diskriminující. Spousta bazénů totiž hlásí nulovou návštěvnost,“ dodal. O sjednocení pravidel o prokazování bezinfekčnosti však podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude v pondělí jednat vláda.

Každý návštěvník musí mít s sebou potvrzení o prodělané nemoci covid-19, očkování nebo negativní antigenní test.
Slunečný víkend: V nížinách otevřená koupaliště. Na horách závodili

Jedno potvrzení pro celou řadu

Současná vládní nařízení ale prý návštěvníci porušují. „Jedním potvrzením o negativním výsledku antigenního testu se prokáže klidně celá řada před pokladnou. Pár takových případů jsme tu měli. Nemáme ale žádné právo je legitimovat. To je jeden z dalších paradoxů,“ řekl Deníku jeden z provozovatelů koupaliště v Pardubickém kraji. Lidé bez negativního antigenního testu od certifikované laboratoře, potvrzení o očkování či prodělané nemoci covid-19 v uplynulých 180 dnech podle současných vládních nařízení do prostor bazénů nesmí. „První vlnu nevole navíc vždy schytá pokladní,“ upozornil Košnar s tím, že provozovatelé bazénu se současným stavem také nesouhlasí a považují ho za diskriminační.