Psovodi Roman a Miloslav se vraceli z kynologických závodů, kde v soutěži O pohár starosty Nové Pece získali dvě nejlepší umístění: zlato a stříbro. Se psy ostatně souvisela i jejich pomoc v Sibřině: z hořícího domu vyvedli jednoho člověka muže a dva psy. Vlastně ale dostali do bezpečí ještě další tři lidi.

Když si čtvrt hodiny před sedmou večerní všimli požáru novostavby, kde už byla v plamenech střecha, okamžitě volali hasiče. Vzápětí začali jednat sami. Trička si přetáhli před obličej, aby si udělali provizorní ochranu dýchacích cest, a skrz hustý kouř vběhli do domu.

Na silnici mezi Temným Dolem a Malou Úpou spadl strom na projíždějící auto. Zabil dvě ženy a jednoho chlapce.
OBRAZEM: Ničivá síla smrku. Hasiči zveřejnili záběry z tragédie v Krkonoších

„Z terasy odvedli do bezpečí starší ženu a dvě děti, ze zakouřeného domu pak ještě vyvedli dalšího člověka a psy. Dostat ven muže, který byl v šoku a pobíhal po domě, nebylo úplně jednoduché. Naštěstí byla celá rodina při vědomí, ale dusila se kouřem,“ tlumočila Seifertová zážitky kolegů.

Pak ještě jeden ze strážníků prohledával dům, aby se ujistil, že uvnitř už nikdo nezůstává, zatímco kolega stihl přeparkovat auta z přilehlé garáže. Než dorazili hasiči, strážníci se ještě zajímali o plynové láhve a další hořlavý materiál – ty byly naštěstí mimo dosah požáru.

Druhý stupeň poplachu

Likvidace plamenů si vyžádala značné nasazení sil hasičů; vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Hašení zkomplikovalo, že se část hořící střechy propadla. Dostat plameny pod kontrolu se podařilo krátce před osmou hodinou – a jak uvedla mluvčí hasičů Tereza Sýkora Fliegerová, zcela uhašen byl požár po dalších dvou hodinách.

„Během zásahu hasičům zajistil pitný režim starosta obce,“ ocenila mluvčí dodání nápojů. Proč začalo hořet, zůstává předmětem zkoumání; hasičský vyšetřovatel přizval i experty z Technického ústavu požární ochrany Praha.