„Jedna klientka byla ze čtvrtku na pátek s ohledem na její zdravotní stav převezena do Vítkovické nemocnice. Prokázal se u ní koronavirus a byla přeložena do fakultní nemocnice.“ Takto, slovy ředitelky Simony Lipovské, epidemie v Alzheimercentru Ostrava propukla.

V sobotu záchranáři odebrali vzorky všem klientům i zaměstnancům zdravotnického zařízení. A od tohoto se počítají další a další nakažení.

Ilustrační foto.
FNO: čtvrtý nakažený zaměstnanec

Podle aktuálních informací má koronavirus 23 ze 75 klientů, devět z 80 pečovatelů a také jeden vypomáhající student.

PĚT HODIN ODBĚRŮ

Ty záchranáři v sobotu odebírali v Alzheimercentru přes pět hodin. „První tým provedl ihned ráno odběry u všech klientů domova, které následně prověřil na příznaky virózy a změřil jim teplotu. Poté postupně pracovníci Alzheimercentra přicházeli do provizorního stanu, který po postavení sloužil jako odběrové místo,“ shrnul odběrovou akci 155 vzorků mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

V Alzherimercentru stále nevědí, jaké mohou být finální počty nakažených a co to bude znamenat pro další provoz.

Tým pro specializované činnosti ZZS MSK zasahoval v sobotu 4. dubna během dne po dobu více než pěti hodin v ostravském Alzheimer centru.
V Alzheimer centru v Ostravě se objevil koronavirus, pak proběhly desítky testů

„Původně nám řekli, že výsledky budou ještě v sobotu večer, ale stále se to natahuje a komplikuje, protože nevíme, kolika lidí se to ještě může týkat a jaká opatření bude potřeba přijmout,“ uvedla mluvčí Alzheimercentra Ostrava Martina Svobodová s tím, že aktuálně všichni pozitivně testovaní pacienti pobývají stále v zařízení, které bylo rozděleno na dvě části – zdravou a nemocnou sekci.

Zaměstnanci jsou pak v domácí karanténě. Alzheimercentrum v úterý dopoledne na své náklady také plošně vydezinfikovalo všechny prostory.

NEUVĚDOMUJÍ SI TO

Stejně jako v případě ostravského Domova pro seniory Iris, kde nákaza propukla před týdnem, se i zde mezi klienty jedná povětšinou o seniory.

„Nemoc by pro ně neměla být přitěžující okolnost, svým způsobem je to pro ně naopak jednodušší, protože si plně neuvědomují stávající situaci,“ vysvětlila Martina Svobodová.