Rybáři se potýkají s různými překážkami. „Spoustu násad nám zase sežrali kormoráni, tak nebude ani moc vedlejších ryb. Rozhodli jsme se, že tyto ptáky už nehodláme krmit, tak počet vedlejších ryb také omezujeme a jsme rádi, že máme alespoň nějakého kapra, ale kolik toho vylovíme, nemohu přesně odhadovat, spíše si dovolím říct, že méně. Pokrýváme všechny rybníky na Mariánskolázeňsku i Františkolázeňsku,“ sděluje.

Výlov Červeného rybníka nedaleko Nalžovských Hor na Klatovsku.
Vánoční kapr podraží. Ceny stoupnou pouze o pár korun, uklidňují rybáři

Rybařina se také nepříznivě shledává s nárustem cen. "Dřív bylo všechno levnější, to znamená i krmení. Teď se nám všechny náklady týdně zvyšují, a to se samozřejmě odráží na celé naší práci, takže jsme museli zdražit i samozřejmě ryby. Uvidíme, co to na trhu udělá. Chystáme zdražení o 10 korun za kilo rybího masa. Ta cena se ale může měnit, situace se totiž také stále mění, těžko předjímat, co bude," pokračuje.

Mladí rybáři nepřibývají 

Rybářství skýtá i další problémy. Mladá generace se do tohoto řemesla příliš nehrne. "Mladí rybáři nepřibývají, protože je to práce jak v zimě, tak i v létě a venku, finanční ohodnocení není takové jako v halách nebo průmyslu, takže ti mladí nepřibývají, spíše si myslím, že rybářský trend bude stagnovat nebo ustupovat, ostatně jako všude v Evropě. Podívejme se jen do sousedního Německa. Tam máme podobnou situaci. Lidé jsou z toho už prakticky unavení. Stále pracují, ale zpět se jim nevrací, to je bohužel špatné," vysvětluje.

Lidé nakupují dekorace na dušičky.
Dekorace na Dušičky nakupují lidé s předstihem. Zájem je i o ty slaměné

Nejbližší výlov rybníku se chystá ve čtvrtek 28. října od půl deváté ráno do šestnácti hodin a v pátek 29. října od půl deváté do čtrnácti hodin na rybníku Amerika ve Františkových Lázních, kde bude zajištěno i občerstvení a teplé nápoje.