Předchozí
1 z 7
Další

Sedmero krkavců (Zvíkov)

Svou první pohádku natáčela na hradě Zvíkov režisérka Alice Nellis. Sedmero krkavců je příběh o odvaze, vytrvalosti, síle slova, pravdy a opravdové lásky. V hlavních rolích filmu z roku 2015 se představily Martha Issová, Zuzana Bydžovská a Sabina Remundová. 

Letní deník - logo 2022Zdroj: Deník"Na Zvíkově se nám točí krásně. Jezdí sem za mnou děti, myslím, že budou mít zážitek na celý život," svěřila se během natáčení režisérka.

"Zvíkov je mimořádný tím, jak je obklopen přírodou a vodou – v širokých leteckých záběrech se nemusíme vyhýbat novodobým vesnicím. A i samotný areál je sice více strohý než některé nazdobené hrady, ale zachovalý v takovém stavu, že do něho nemusíme příliš zasahovat."

Martha Issová, která hrála dívku Bohdanku, tehdy s úsměvem dodala: "Je to fyzicky nejnáročnější práce, jakou jsem kdy u filmu zatím zažila." 

Hotel Herbich, Tři bratři i Pyšná princezna (Hluboká nad Vltavou)

Krásy Hluboké nad Vltavou nejednou zaujaly filmaře, a tak nejen na zámku vzniklo několik filmových záběrů, ne-li podstatná část filmu nebo seriálu. A tak můžete poznat Hlubokou nad Vltavou, ať už město, hotel Štekl, nebo zámek či jeho zahradu v různých filmových dílech, mezi nimi jsou např. seriály Hotel Herbich a Modrá krev, nebo pohádky Pyšná princezna a Tři bratři. Jak vypadá filmová Hluboká dnes? Podívejte se do galerie.

Tři bratři (Mlýn Hoslovice)

Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula, to jsou hlavní hrdinové pohádky, která se natáčela na několika místech v jižních Čechách. Autory pohádky Tři bratři jsou Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Dílo vzniklo pojením hudebních adaptací tradičních českých pohádek – Červená karkulka, Šípková Růženka a O Dvanácti měsíčkách. Zdeněk a Jan Svěrákovi pak společně vytvořili příběh o třech bratrech, který tři původní miniopery spojuje v jeden ucelený děj. 

Vodní mlýn v Hoslovicích byla hlavní lokace, kde žijí tři bratři a vyjíždí odtud do světa. „Snažili jsme se najít místo, které je dobově správné, ale které má charakter hnízda, něčeho příjemného, odkud může pohádka vznikat, a kam se ti bratři rádi vrací jako do útočiště. Hoslovický mlýn to všechno splňuje," řekl o skanzenu Jan Svěrák. V Hoslovicích našel štáb i spoustu zvířat, které nemusel vozit s sebou. „Akorát  nám správce říkal, jestli bychom si přivezli hnůj. On prý ho tam dříve měl, ale děti do něho skákaly a rodiče nebyli rádi,“ zmínil úsměvnou chvilku jeden z tvůrců pohádky.

Lístek do památníku (Písek)

V kulisách města Písek se odehrává film Lístek do památníku. Na obrazovkách můžete zavzpomínat nejen na Písek z poloviny 70. let, ale také na slavné herce, jako je například Stella Zázvorková, Vladimír Menšík a Karel Höger. Ve filmu režiséra Františka Filipa můžete vidět panorama města Písku, Putimskou bránu, hotel Otava, obchodní dům Racek, hospůdku U Smetáka, Kamenný most, Alšovo náměstí a další písecká zákoutí.

Nahá pastýřka (Orlík)

Na detektivku s lehce komickým laděním Nahá pastýřka (1966), která se odehrává na Orlíku, resp. Ronově, navázali filmaři o dva roky později komedií Rakev ve snu viděti. Vladimír Menšík a Bohumil Šmída chodili při natáčení Nahé pastýřky na obědy do místní restaurace U Cvrků.

Tu v polovině šedesátých let vedl Josef Urych. „Pamatuji si na ně. Filmaři tenkrát potřebovali půjčit koně, které jsem měl, protože to byl můj koníček, tak jsem jim vyhověl," vzpomínal v roce 2014 osmdesátiletý Josef Urych na to, jak přispěl ke vzniku filmu. Ten viděl až po mnoha letech v televizi. „Do kina jsem se na něj nedostal."

Filmaři si Orlík pro Nahou pastýřku přejmenovali na Ronov a v případě volně navazujícího snímku Rakev ve snu viděti se z Ronova stal dokonce hotel. Oba filmy znala Jana Vlčková, kastelánka Orlíku. V době natáčení Nahé pastýřky jí bylo šest let. „Pamatuji si na Vladimíra Menšíka, jak jezdil autem veřejné bezpečnosti na nádvoří zámku." 

Princezna ze mlejna, Zakleté pírko (Helfenburk)

Zřícenina hradu Helfenburk nedaleko Bavorova láka turisty nejen přes léto, ale i v zimě. Lokalitu si pro natáčení svých pohádek vybral režisér Zdeněk Troška. Natáčel tu například Princeznu ze mlejna a Zakleté pírko.

Právě v této zřícenině chystají vodník s čertem v prvním díle Princezny ze mlejna léčku na Jindřicha, který se tam vydá hledat krásnou zakletou princeznu. V Zakletém pírku se zase hlavní hrdinka Aninka loučí s babičkou, která jí daruje chléb, v roubence pod hradem, a s vodníkem Mánkem prochází zříceninou hradu. Loupežníci tam také přivázali chudého tovaryšského učně Šimona ke stromu.

Slunce, seno… (Hoštice u Volyně)

Slunce, seno… Od natáčení druhého dílu Troškovy vesnické taškařice Slunce, seno a pár facek uběhlo už téměř čtyřicet let. V galerii se můžete podívat, jak tehdy filmaři a herci vypadali. „Budeme už v zemi dávno bradou vzhůru, přičemž Slunce, seno se bude v televizi stále vysílat,“ řekla v roce 1989 Helena Růžičková, když společně s dalšími herci a režisérem Zdeňkem Troškou stála při premiéře filmu před plátnem letního kina v Krupce na Teplicku. A měla pravdu, skutečně se Slunce, seno stále v televizi uvádí jako jeden z nejúspěšnějších komediálních projektů.