„Samozřejmě nás to překvapilo, protože I. B třídu hrajeme teprve rok a bez nějakého předchozího upozornění jsme se dozvěděli, že nás hodili do jiné skupiny. Není to pro nás příjemné, ale nic s tím neuděláme. Klukům jsem říkal, že alespoň poznají něco nového. Pokusíme se to odehrát co nejlépe,“ říká odhodlaně trenér FK Lhota Stanislav Vávra.

Jeho tým při cestách na venkovní zápasy najede více kilometrů, na silnicích stráví více času. „Kromě Malenovic, Topolné a Velkého Ořechova to máme všude daleko,“ ví Vávra.

Sám sedmačtyřicetiletý kouč strávil velkou část hráčské kariéry na Slovácku, takže při angažmá v Březolupech nebo v Kněžpoli navštívil řadu stadionů a hřišť. Teď si vzpomínky oživí.

„Samozřejmě už je to dávno. Nevím, jak jsou mančafty na tom dneska, alespoň si ale zavzpomínám na staré časy,“ říká s úsměvem.

Jak dopadnou fotbalisté Lhoty při konfrontaci se soupeři z Uherskohradišťska, ukáží hned první kola.

V klubu ze Zlínska se ale chtějí vyhnout bojům o záchranu. Vávra by se svým mužstvem rád hrál klidný střed tabulky. „Abychom se nemuseli ohlížet za sebe,“ říká. „Nechceme prožívat to, co loni na podzim, kdy jsme uhráli pouhé čtyři body,“ pokračuje.

Fotbalisté Tlumačova (tmavé dresy) do I. B třídy skupiny C už nezasáhnou. Ilustrační foto.
Tlumačov je bez trenéra, trápí ho zranění i odchod hráčů. Pomůže Baťov?

Jarní část už ale Lhoťanům vyšla. Mladý tým se předstihu zachránil a nakonec skončil jedenáctý. „Bylo to fajn, protože se nám herně i výsledkově dařilo, ale kvůli podzimní ztrátě jsme teprve tři kola před koncem sezony měli stoprocentní jistotu záchrany,“ připomíná.

Ve Lhotě pracuje s hodně mladým týmem. Většina hráčů si teprve loni odbyla premiéru mezi muži, poprvé si zahrála krajskou soutěž. „I proto byl podzim takový všelijaký,“ míní. „Kluci potřebovali nabrat hlavně zkušenosti. Do první B třídy většina z nich naskočila po jedné sezoně v okrese,“ přidává.

Několik hráčů působilo v Loukách, kde hrálo krajský přebor dorostu, ale s dospělým fotbalem mělo pramálo zkušeností. Nyní jsou na tom daleko lépe a mohou se rovnat tradičním soupeřům. „Kluci v zimě poctivě potrénovali. Všechno jsou to inteligentní fotbalisté, takže věřím, že to stejně jako na jaře bude dobré,“ prohlásil.

Lhota vstoupí do nové sezony s nezměněným kádrem. Dva hráči přišli už v zimě, nyní klub žádné posily nesháněl. „Na soupisce máme dvacet lidí, což by mělo stačit. Týmu věřím,“ říká kouč.

Fotbalisté Bylnice budou v nadcházející sezoně hrát krajskou I. A třídu skupinu B.
Hrající trenér Bylnice Lukšík po přesunu do skupiny B: Netušíme, do čeho jdeme

Vávrova parta doposud odehrála jediný přípravný duel. V Ořechově ve velmi okleštěné sestavě prohrála 3:7.

Hostující trenér vzal ale nepříjemný výsledek s nadhledem. „Měl jsem hodně omluvenek. Přijeli jsme tam i s hráči, kteří až tolik nehrávají. Ale zápas mně i tak ukázal něco nového. Pro nás to bylo lepší než nějaký kondiční trénink,“ má jasno.

V pátek se pak v rámci lhotské poutě utkali v exhibičním duelu svobodní se ženatými. „Je to taková tradice. Klasický sranda fotbal. Nechtěl jsem kluky vytrhávat z víkendového veselí a na neděli žádný jiný zápas nedomlouval,“ vysvětluje Vávra.

Lhota před startem nové sezony sehraje ještě dva duely. Už ve středu 27. července doma od osmnácti hodin vyzve Napajedla, v sobotu se pak před vlastním publikem utká s Louky.