I když se mladí fotbalisté na odchovance Slovácka těšili, zkušený obránce Slavie musel na sraz národního týmu, který kvůli zdravotním potížím několika hráčů doplnil před nedělním druhým zápasem Ligy národů proti Španělsku.

Kúdela, který kvůli zranění naposledy nastoupil za národní celek vloni v březnu, přestože nemohl domů dorazit, věnoval cenné suvenýry do tomboly, bratrovi pomohl i finančně.

„Tušili jsme, že by mohl být dodatečně nominovaný, ale ještě ve čtvrtek brácha nic nevěděl. Počítali jsme s tím, že dorazí. Až v pátek na oběd jsme se dozvěděli, že byl povolaný, což mu všichni samozřejmě přejeme, protože věk nikdo z nás nezastaví a je to jeho poslední šance zahrát za reprezentaci,“ uvědomuje si Marek Kúdela, mládežnický kouč Uherského Brodu a hlavní organizátor KUDY CUPU.

Zatímco první tři ročníky se konaly v hale, na přírodní trávě se hrálo podruhé.

Pátého ročníku mládežnického klání se v Pitíně zúčastnilo dvanáct týmů, které pořadatelé rozdělili do dvou šestičlenných skupiny.

O vítězství se utkaly dívky Slovácka, naděje Bojkovic, Uherského Brodu, Slavičína, Bylnice, Javořiny, Ostrožské Nové Vsi, Kyjova, Jarcové či Skalice. Olomoucká akademie YFTA poskládala dokonce dvě družstva.

„Mám seznam klubů, které každoročně oslovuji. Vždycky ale hledám někoho nového kdo, by měl zájem,“ vysvětluje Kúdela.

Fotbalista Nezdenic Marek Kolínek. Foto: se svolením Marka Kolínka
Postup Prakšic jsme brali jako hotovou věc. Chceme jim ale zatopit, říká Kolínek

V areálu Sportklubu Niva Pitín se hrálo se na dvou hřištích šest plus jedna, s čímž měly některé týmy problémy. „Týmy vyhledávají a preferují právě tento fotbal. V Rakousku či Polsku se tak dokonce hrají i soutěže přípravek,“ upozorňuje Kúdela.

Ten působí u přípravky Uherského Brodu. Od nové sezony by ale měl posílit realizační třetiligový tým mužů.

K vidění byly parádní zápasy, emoce i spousta branek. „My jsme s holkami rády, že se můžeme zúčastnit takto velkého turnaje. Kvalita tu je velká. Pro děvčata je to na větším hřišti fyzicky náročnější. Hra je totiž rychlejší a silovější, ale popasovala se s tím slušně,“ říká trenérka dívek Slovácka Marie Lysáková.

Účast na akci si užili i chlapci ze Slavičína, které vedl i lékař prvoligového Fastavu Zlín Roman Überall. „Rádi jsme po roce přijali poznání. Soupeře známe, až na Skalici či Olomouce se s nimi potkáváme pravidelně. S výkony i přístupem kluků jsem spokojený. Slavičín je město, takže problémy v tomto ročníku s počtem hráčů nemáme. Dokonce jsme šest kluků museli nechat doma,“ říká Überall.

Naopak v Uherském Brodě si musí už v přípravce vypomoct i přespolními kluky. „Ti naši musí ještě přidat, aby se dostali na vyšší úroveň. Přístup k tréninku i zápasu by mohl být lepší,“ přiznal trenér přípravky ČSK Miroslav Bachan, jenž tým vede právě s Markem Kúdelou.

Z vítězství se nakonec radovaly naděje slovenské Skalice, druhá skončila fotbalová akademie YFTA Olomouc, třetí příčku obsadila přípravka FC TVD Slavičín a na nepopulární bramborové pozici byly dívky 1.FC Slovácko.