Ano, i zákroky z fotbalu se můžou ocitnout u soudu. "V některých případech je to dokonce žádoucí. Pokud se protihráč dopustí surové hry, která rezultuje v těžké zranění, je záhodno podat žalobu," podotýká sportovní advokátka Anna Vejmelková.

Snad každý někdy zaslechl spojení "není to hra pro slečinky". V tuto chvíli zapomeňte, zda je tématem hokej, fotbal nebo úplně jiný sport.

Momentka z videa těsně před nešťastným odkopem Lukáše Bláhy.
Šarvátka v Chrastavě. Fotbalista trefil dítě, přijela sanitka a sudí pískl konec

Zásadní je jiná věc: tvrdá hra s sebou nese riziko. Sportovci jsou zodpovědní za svoje činy. "Musíme rozlišit profesionály a amatéry, nicméně v principu jde vždy o totéž. Když někoho zraníte, hrozí, že se ocitnete v problémech," konstatuje Vejmelková.

Fotbalisty kosí zranění
Více o problematice se dozvíte v pondělním tématu Sportovního deníku.

Možná si řeknete, že jde o fráze a někdo jen dělá bu bu bu. 

Kdepak. Fotbal už je opravdu v gesci advokátů s talárem. A neřeší zdaleka jen korupci, ale právě i zranění. Hráči podávají žaloby poté, co jim někdo přetrhne vazy, zlomí nohu. Případů je dost. 

První, takzvaně přelomový verdikt vynesl soud (konkrétně Ústavní soud) v roce 2008. Jiří Beneš byl uznán vinným z ublížení na zdraví, když tehdy v třetí třídě na Královéhradecku "přejel" Milana Šimka. A ještě měl zaplatit takřka 130 tisíc korun.

Přibývaly i další spory

Oba aktéři už dávno - dle členské databáze - fotbal nehrají. Ale další spory přibývaly jako houby po dešti. Soudili se amatéři, k soudu málem dospěla i kauza z ligy, kdy obránce Petr Lukeš zlomil čelist Martinu Müllerovi. Právníci se tehdy dohodli na vyrovnání. Odškodnění se vyšplhalo prý na čtvrt milionu.

Agresorům teoreticky hrozí i vězení (spíš podmínka), častější je však civilní proces. Jde především o peníze.

Mimochodem, hodně záleží právě na advokátovi, kterého si postižený sportovec vybere. Jakmile totiž žalující získá nezvratné důkazy (záznam, zápis o utkání, výpověď svědků, pracovní indispozice atd.), nelze prý snad ani případ prohrát.

"Vodítek, zda je poškozený v právu, může být více, ta hlavní spočívá ve fotbalovém trestu od rozhodčího a disciplinární komise. Jenže pořád nemáte jistotu, že to ten dotyčný zaplatí. Hráčům bych proto doporučila i pojištění," dodává Vejmelková.

Leonard Kweuke
Rekordní trest pro Kweukeho, za faul na Dosoudila si 12 zápasu nezahraje

Ovšem pak se nabízí nepříjemná otázka: stojí fotbal za to riziko?

Odpověď dává počet členů asociace. Neklesá. A 330 tisíc členů není málo. Fotbal je nejpopulárnější sport v Česku.