Nejdéle v září začátek stavby a na jaře 2023 už první fotbalový zápas na novém stadionu. Takový je plán hradecké radnice pro příští dva roky. Zastupitelé Hradce Králové začátkem týdne schválili opravdu velmi dlouho očekávanou stavbu moderní fotbalové arény pro osm tisíc diváků. Nadšení neskrývá vedení města, pro které je to zřejmě největší úspěch za dva a půl roku ve funkcích, funkcionáři klubu ani fanoušci.

Vizualizace nového fotbalového stadionu. Hotový má být na jaře 2023.
Takhle bude vypadat nový hradecký stadion. Stavět se má začít v září

„Zdá se to jako neuvěřitelný happyend. Cesta k tomuto okamžiku byla dlouhá a trnitá,“ připomněl v prohlášení hradecký fanklub Votroci 2000.

Stadion nabídne široké využití. Kolem stadionu bude atletický 600 metrů dlouhý ovál, pod tribunami v přízemí bude krytý stometrový tunel s osvětlenou trojdráhou, tělocvičnou i posilovnou. Areál bude schopný poskytnout zázemí a venkovní prostor pro kongresy, festivaly nebo dožínky, během koncertů by se do hlediště a na hrací plochu mělo vejít až 25 tisíc diváků. A chybět nebudou ani ikonická lízátka.

Hradecký symbol

„Lízátka jsou hradeckým symbolem. Od začátku jsme věděli, že musí zůstat. Zrepasují se a přesunou do nových pozic blíže k tribunám, aby optimálně nasvítily hrací plochu. Ze záchrany lízátek mám rozhodně největší radost,“ řekl Deníku autor návrhu architekt Tomáš Vymetálek.

V dárcovském programu Pozvi zvíře na oběd, kdy lidé podporují safari park formou úhrady krmení, je bezkonkurenčně nejoblíbenějším zvířetem surikata.
Rouškovné od seniorů, rodinný dům, 25 milionů. Dary od příznivců povzbudily zoo

Velkou radost neskrývá ani generální manažer hradeckého klubu Richard Jukl. „Musíme si ten okamžik dlouho vychutnávat, protože jsme na něj strašně dlouho čekali,“ uvedl Jukl.