Jak jste se do pozice prezidenta Spartaku Příbram dostal?
Ke Spartaku mám vztah od mala. Hrál jsem tady, ale v jednadvaceti letech jsem kvůli zranění musel skončit. Následně jsem vedl mladší žáky a v roce 1999 jsem byl osloven, jestli bych klubu nepomohl, protože v té době byl v opravdu dezolátním stavu.

EMOCE. Kouč Luhů Pavel Pilík (na fotografii) byl po úvodním utkání okresního přeboru v Nové Vsi pod Pleší hodně naštvaný.
Červená za urážky sudího? Nevím, proč vylučoval, zlobí se kouč poražených Luhů

Jak náročné je vést klub hrající neprofesionální soutěž?
Je to těžké. Stojí to spoustu energie i peněz. Někdo říká, že jde o investici, ale já říkám, že investice je, když něco někam vložím a mám z toho zisk, což v tomto případě rozhodně neplatí.

V čem je tedy hlavní smysl vaší práce?
Máme tady přes dvě stovky dětí, takže se společnými silami snažíme, aby prostřednictvím fotbalu mohly nějakým způsobem formovat nejen svůj sportovní, ale i osobní život. To je věc, která mě na tom všem baví a kvůli které jsem do toho šel.

Platí to tak i ve sportovní filozofii klubu?
Ano, samozřejmě. Snažíme se vychovávat mladé talentované hráče, na kterých chceme následně stavět A-mužstvo. Základem ale pro nás je, aby kluci měli fotbal rádi. Mám jeden velký sen, kterého věřím, že se dočkám a jednou zde vychováme opravdu velký talent pro český fotbal.

Ilustrační
Nemilosrdná komise rozhodčích. Dva středočeští sudí pykají za chyby

Co je pro vás z hlediska fungování klubu nejdůležitější?
Především chci, aby v klubu řádně fungovaly tři stránky. Kvalitní zázemí v areálu, kde věřím, že se nám v blízké době podaří, s pomocí města a kraje, vybudovat ještě jedno hřiště s umělou trávou. Mělo by být určeno pro mládež, jejíž výchova je druhou důležitou věcí, stejně jako dospělý fotbal na vysoké úrovni, což krajský přebor podle mého názoru splňuje.

V uplynulé sezoně skončil váš A-tým na šestém místě. Byl jste se sezonou spokojen?
Byli jsme nováčkem soutěže, takže určitě o úspěch jde. Zejména na podzim se projevila síla našeho kádru a získali jsme slušný bodový základ. Na jaře přišly nějaké odchody, ale i tak jsme tým dokázali dobře poskládat a výsledkem bylo šesté místo. Jsem rád, že jsme se prezentovali pěkným fotbalem, na který chodili diváci. Nechci ale zapomenout na mládež. Například divizní dorostenci skončili v obou kategoriích pátí, takže určitě je na čem stavět.

Na snímku Pivarník.
Zůstat bylo špatné rozhodnutí, říká po konci ve Zbrojovce kouč Pivarník

Máte tedy do budoucna vyšší ambice?
Spartak beru jako španělskou Barcelonu a podle toho k tomu také přistupuji. Jak už jsem řekl, pro mě je nejdůležitější, aby klub fungoval po výše zmíněných třech stránkách. Ambice, týkající se například postupu do divize, v sobě mám, ale jedině za splnění všech předešlých podmínek.

Co tomu zatím podle vás chybí?
Víte, hráčů je v dnešní době nedostatek. Proto i kluby z nižších soutěží nabízejí hráčům peníze, lepé řečeno tisícové částky, na které někteří z nich slyší. Tomu já čelit nehodlám, takže záleží na ambicích samotných hráčů.

Fotbalisté Hranic. Ilustrační foto
Hranice nasměroval k výhře nevídaný vlastenec. Trenér: To jsem ještě neviděl