Postupně se trefili Dame Diop, Milan Jirásek, Rudolf Reiter a Martin Fillo. Ševci po hrůzném prvním poločas prohráli s Baníkem ve 12. kole FORTUNA:LIGA ostudně 0:4 a v tabulce klesli na čtrnácté místo. Z posledních šesti kol získal jediný bod.

Trenéru Csaplárovi nevyšel tah s brankářem Rakovanem, který poprvé v sezoně nastoupil v základní sestavě Fastavu. Ve stoperské dvojici se objevil sedmnáctiletý dorostenec Cedidla. Ani on ale drsné porážce nezabránil.

Ale byl to právě šikovný mladík, který jako první zahrozil. Hlavičku mládežnického reprezentanta ale domácí brankář Budínský s námahou vyrazil na roh.

Tečovaná rána Čanturišviliho skončila těsně mimo. Ševci zaskočili Baník aktivní hrou a v úvodní čtvrthodině měli navrch.

Pak ale inkasovali gól a ve zbytku utkání za vytrvalého deště hrál pouze Baník.

Utkání 12. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Fastav Zlín, 5. října 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) Robert Hrubý, Petr Jiráček a Nemanja Kuzmanovič.
Jiráček: Některé věci byly benevolentnější. Malinko nás to dohání

Domácí udeřili z první vážnější situace. Po průniku Kuzmanoviče trefil Reiter po 20 minutách tyč a odražený míč Diop uklidil do sítě.

Zápas se najednou totálně obrátil. Zlín se naivně pouštěl do ofenzivy, ale Ostrava ho školila přes průchodný střed hřiště. Dobře hrající Reiter ve 25. minutě po zlínské ztrátě předložil balon ideálně Jiráskovi, který zpoza vápna umístěnou střelou k tyči zvýšil na 2:0.

Ostrava soupeře ničila z brejků. Reiterovi navíc pomohlo i štěstí, když v 31. minutě jeho zblokovaná střela přelobovala gólmana Rakovana a domácí slavili třetí branku.

Baník svou pondělní poločasovou kanonádu proti Příbrami, kterou zdolal 3:0, vylepšil ještě o gól. Čtyři minuty před pauzou se míč odrazil k Fillovi, který ho z voleje poslal do sítě.

Ostrava zopakovala průběh souboje s Příbramí i ve druhé půli. Tam její gólový apetit vyschl. Baník sice kontroloval hru a jednoduchou kombinací v narážečkách poměrně snadno prostupoval zlínskou obranou, ale ve finální fázi už tolik štěstí neměl.

Zlín si opravdu vyloženou šanci vypracoval až v 89. minutě Fantišem. Ten po rohovém kopu nejdříve ztroskotal na Budinském a z dorážky nastřelil břevno.

Ševci herně i výsledkově propadli, naštvaní fanoušci volají po odvolání kouče Csaplára.

Vedení Fastavu má v reprezentační přestávce co řešit. Situace začíná být kritická. Chybí body, nejsou výsledky. A v sobotu byla i hra strašidelná.

Trenér Zlína Josef Csaplár
Csaplár se odvolání nebojí: I kdybych odešel, problémy zůstanou

FC Baník Ostrava – FC Fastav Zlín (4:0)

Branky: 21. Diop, 26. Jirásek, 31. Reiter, 41. Fillo
Rozhodčí: Machálek – Moláček, Vaňkát (Marek)
Žlutá karta: Pokorný (Ostrava)
Diváci: 6073
Ostrava: Budinský – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman – Reiter (83. Lalkovič), Jirásek, Hrubý, Kuzmanovič – Diop (73. Kaloč), Smola (67. Holzer). Trenér: Páník.
Zlín: Rakovan – Fantiš, Buchta, Cedidla, Bartošák – Mašek, Folprecht, Jiráček – Matejov, Wágner (63. Železník), Čanturišvili (66. Džafič). Trenér: Csaplár.