V minulé sezoně se zkušený fotbalista podílel na senzačním obratu proti Mladé Boleslavi, v památném derby na Slovácku pak brankou přispěl k potupení krajského rivala 4:0.

Poslední gól sice přinesl ševcům pouze bod, ale ten ze stadionu pražské Sparty má vždycky větší hodnotu než proti jinému soupeři.

„Hlavně se mi ulevilo po tom předcházejícím momentu. O dvě minuty zpět jsem udělal velkou chybu, inkasovaný gól na 1:2 šel za mnou. Proto jsem hlavně rád, že jsem to mohl napravit a pomoct klukům alespoň k remíze,“ uvedl Matejov.

Gratulací na telefon mu přišlo celkem dost. „Docela mě to překvapilo,“ přiznává s úsměvem.

Ševci si po dvou porážkách zvedli náladu. I když Sparta neprožívá zrovna povedené období, s bodem nikdo příliš nepočítal.

Trenér Zlína Jan Kameník
Kameník: Neměli jsme kam dát míč. Bod musíme brát

„Před zápasem by ho každý bral, po utkání jsme ale cítili, že jsme mohli vytěžit víc. Dlouho jsme totiž hráli přesilovku,“ připomíná.

Nyní už ale v Baťově městě poslední duel neřeší, hráči Fastavu se soustředí na nadcházející těžkou šichtu s klokany. „Bude to pro nás ještě těžší zápas než na Spartě,“ myslí si Matejov.

„Tam od nás nikdo nic velkého nečekal. Teď budeme muset potvrdit body a vyhrát. Doufám, že zabereme a že to zvládneme,“ přeje si.

Bohemka nepatří zrovna mezi oblíbené soupeře Zlína. Vždyť ševci od návratu do ligy nedokázali celek z Vršovic doma ani jednou přetlačit. „Víc nám sedí jejich hřiště. V Ďolíčku jsme už dokázali zvítězit. Teď máme motivaci to konečně zlomit. Snad se nám to podaří,“ doufá zlínský halfbek.

Problém je, že zatímco venku mohou ševci pouze bránit a trpělivě vyčkávat na chyby soupeře, na Letné musí taky něco ukázat a vytvořit.

A dobývat organizovaného a důrazného protivníka není vůbec jednoduché. „Pro každého je to nepříjemné, ani my nejsme výjimkou. Budeme si s tím však muset poradit,“ ví dobře.

Důležité bude si proti urputné defenzivě Pražanů vypracovat šance a dostat se do vedení. „To by nám hodně pomohlo. V ten moment se hraje každému lepší,“ souhlasí Matejov.

Naopak dohánět ztrátu je ho dně obtížné. „Hlavně z psychologického hlediska je to problém,“ přitaká.

Ať se zápas bude vyvíjet jakkoliv, jednoduché to ševci mít nebudou.

Zlíňané musí začít odzadu. Ve třech jarních duelech totiž inkasovali sedm branek. „ To je hodně,“ souhlasí Matejov.

„Určitě máme na čem pracovat. Do defenzivy se musíme o moc zlepšit,“ uvědomuje si.

Ševci se po nepovedeném vstupu do druhé poloviny sezony ocitli pod tlakem.

Antonín Fantiš (vlevo)
Zlínský Fantiš: Sparta byla k poražení

I když bod na Spartě částečně uvolnil atmosféru v Baťově městě, Jiráček a spol. zdaleka nemají vyhráno. Zespodu se na Fastav tlačí Karviná, ode dna se odráží i Opava.

„Každý situaci samozřejmě vnímá, není to příjemné. Chtěli jsme být jinde. Musíme si s tím ale poradit,“ říká Matejov.

Tlak si nepřipouští ani nervózní není, ale odpovědnost za výsledky vnímá. „Karviná nás načala a sama se rozběhla. Opava mě zase překvapila s Olomoucí. Do konce sezony to bude asi boj. My musíme brát body, co to jde,“ ví dobře.

Sobotní souboj s Bohemians 1905 patří k těm klíčovým. „Je pravda, že si potřebujeme vytvořit co nejlepší pozici do nadstavbové části. Musíme být realisté, střední skupina je už moc odskočená,“ dodává.