„To mě dorazilo, zaskočilo a vytočilo. Myslel jsem, že je tady nějaké kulturní prostředí,“ začal neobvykle tiskovou konferenci kouč Fastavu.

„Zažil jsem třeba derby Sparty a Slavie, ale toto byla moje premiéra. S tím, že někdo úmyslně kopne míč od hřiště ze střídačky, jsem se setkal poprvé. Ale o výsledku to nerozhodlo,“ ví Csaplár.

Po prohraném derby se v kontroverzním kouči mísila spousta pocitů. Po hodně dlouhé době se bývalý trenér Slavie, Liberce nebo Příbrami opřel také do sudích.

„Asi budu mít premiéru, protože šestadvacet let, co trénuji, rozhodčí nekomentuju. Nejprve se ale raději podívám na video. Každopádně můj názor je, že rozhodčí umožnil domácím větší tlak. Naši hráči taky chtěli hrát, ale nemohli,“ je přesvědčený Csaplár.

Nejvíce ho štvala ale situace ze 44. minuty, která předcházela jediné brance utkání. Ševci špatně zahráli autové vhazování a následně z kopačky neobsazeného Zajíce inkasovali klíčový úder.

„Měli jsme míč kolem rohového praporku a my z toho dostaneme gól, to mi vzhledem k věku týmu připadne hloupé. Dokonce jsme si na předzápasovém tréninku několik autů zkusili,“ kroutil hlavou zlínský kouč.

Petr Jiráček
Jiráček: Prohráli jsme derby, jsme naštvaní. Musíme se koukat dopředu

Spokojený nebyl s defenzivou ani útočnou částí.

„Viděl jsem řadu dobrých a velmi hezkých věcí a také řadu hodně těch špatných. Vyzdvihl bych nevynucené ztráty, předfinální a finální přihrávky, což je při věkovém průměru 29 let těžko přijatelné. Navíc jsme podobně jako v Olomouci dostali domácí do tlaku,“ uvědomuje si Csaplár.

Svěřencům po prohraném derby vyčítal neproměněné příležitosti a zbytečné ztráty, ale s přístupem byl spokojený. „Neviděl jsem nikoho, kdo by nechtěl vyhrát,“ řekl.

Ševci i přesto potřetí v sezoně padli 0:1 a s pouhými třemi body po čtyřech kolech jsou předposlední.

Zlepšení nepřinesli ani mladí náhradníci. Kouč Csaplár ve druhé půli poslal na trávník Janetzkého, Cedidlu a Nečase. Trojice žolíků ale těsnou porážku neodvrátila.

„Ve Zlíně jsou zajímaví mladí hráči. Chtěl jsem zkusit kluky zmáčknout, aby se ukázali a abych viděl, co v nich je,“ vysvětluje.

Problémem Fastavu může být rozrůstající se marodka. Do derby nezasáhli Železník, Podio a Čanturišvili, navíc se zranil Matejov.

„Určitě nám chyběli, ale šanci dostali jiní hráči. Pablo i Vakho chtěli hrát pod prášky, já jsem jim dal čas na doléčení,“ vysvětluje. Marody trápí třísla, břišní svaly či úpony.

Vedení Zlína se po rozpačitém vstupu do sezony poohlíží po posilách. Ani Csaplár se doplnění mužstva nebrání. „Je to připravené, dělá se na tom, s někým jednáme,“ přiznává zkušený kouč. „Na trhu budeme aktivní, jména jsou v běhu,“ dodává.

Čas hájení pomalu končí a trpělivost s nervozita s přibývajícím porážkami stoupá.

Trenér Slovácka Martin Svědík v derby se Zlínem
Trenéra Slovácka rozlítil vlastní fanoušek. Šel si to s ním vyříkat