„Průběh uplynulého fotbalového týdne lze lakonicky shrnout do známého „kde nic není, ani čert nebere.“

Je už opravdu na čase si přestat namlouvat, že to není až tak špatné. Po zhlédnutí utkání Bundesligy Mönchengladbach – Bayern nebo zápasu Premier League Brentford – Arsenal či Newcastle – West Ham United mně naše liga připadala jako špatný sen.

Solidní úroveň snad mělo jenom utkání Bohemky se Spartou. Snad proto, že to bylo přece jen derby. Chápu, že západní evropské ligy jsou finančně i hráčsky v jiném levelu, ale hodnocení našich trenérů k výkonu svých mužstev mi přijde až úsměvné. Tedy hořce úsměvné.

Namátkou vybírám: „Naše hra měla solidní parametry.“ pan Svědík, Slovácko - Hradec Králové „Nepropadli jsme a hráli důstojnou roli.“ Pan Rada po dvojutkání s Celticem

Zajímavé postřehy pana Jarolíma raději nekomentuji.

Fotbalisté Slovácka (bílé dresy) se v neděli doma utkali s Hradcem Králové.
Emoce na Slovácku. Domácí s Hradcem dohrávali v desíti, vyloučen byl i Svědík

Chápu, že je těžké přiznat slabě odvedenou práci, ale tato práce (a fotbal je práce) je i na české poměry velmi slušně a nadstandardně placena. Úmyslně neříkám ohodnocena, protože ve finále je význam těchto slov zcela jiný.

Nabízí se otázka, jestli tento stav většině aktérů vyhovuje.

Odpověď na tuto otázku musí hledat každý sám. Námitku, že venku mají víc, zcela odmítám.

Ostatně když jsme u té ciziny. Probírám se jmény našich fotbalistů hrajících v zahraničí, je to pěkná řádka jmen, ale zoufale málo z nich nastupuje v elitním klubu. Dost napovídající a přímo zarážející je počet útočníků. Jedna ruka na jejich výčet stačí.

Přitom máme relativně úspěšné mládežnické týmy, ale způsob hry těchto výběrů je tragický. V útočné fázi přímo zoufalý. Výsledkově snad, ale herně krutě zaostáváme. Individuální schopnosti našich mladíků silně pokulhávají a pokud se (dle našich médií) objeví supertalent, brzy zhasíná.

Proč?

Jen namátkou z poslední doby: Michal Sadílek, Václav Černý, Nicolas Penner. O naši novou megastar, Adam Hložka se začínám také obávat.

Přehnaná publicita je dvousečná zbraň. Ostatně kdo v našich médiích obdivoval v mládí Coufala nebo Součka?

Možná, že se někomu bude zdát můj pohled na stav našeho fotbalu přehnaně pesimistický, ale pokud se nezmění systémově výchova od těch nejmenších, nelze čekat v budoucnu zázraky.

Trenér fotbalistů Slovácka Martin Svědík
Neměl jsem se nechat vytočit, uznává vyloučený Svědík. Kde byl útočník Cicilia?

Nechme děti hrát fotbal, ať je míč jejich kamarád. Přestaňme jejich hru měřit jen podle výsledku. Pokud se této zaběhnuté demagogie zbavíme, jsem přesvědčen, že i výsledky se dostaví.

A s nimi i víc mladých fotbalistů, kteří se prosadí i na mezinárodní scéně. Zítra to ale nebude.

Věřte, že tyto řádky jsem nepsal jen pod dojmem „úspěšného minulého týdne“. Sám jsme měl možnost trénovat všechny kategorie a dobře vím, jak těžko se tato filozofie u mládeže prosazuje.

Příště se podíváme hlavně na naše mužstva v Evropě. Snad to bude veselejší než minulý týden.“

Autor Stanislav Sadílek je bývalým fotbalistou a trenérem


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...