Ševci doma v ligovém zápase porazili Středočechy pouze jednou. Stalo se tak 22. října 2005, kdy na Letné zvítězili 2:0. Od té doby Zlíňané všechny své domácí zápasy s Mladou Boleslaví prohráli. Naposledy dokonce schytali ostudný výprask 1:5. „Nechápu, co se stalo,“ kroutí hlavou nový kapitán Fastavu Lukáš Železník.

Zkušený osmadvacetiletý útočník si na loňský propadák pořád pamatuje. „Do třicáté minuty jsme klidně mohli vést 3:0 a měli bychom klid. Dali jsme však pouze jeden gól a nakonec vysoko prohráli,“ říká Železník, který moc dobře ví, že ševci mají Mladé Boleslavi za poslední dardu co vracet.

Velkou motivaci má právě Lukáš Železník, jenž ve městě automobilů strávil polovinu sezony 2016/17. V sobotu se „Palič“, jak se zlínskému odchovanci přezdívá, postaví bývalému klubu znovu. „I když se hráči v klubu moc neprotočili, Boleslav je pod trenérem Weberem zase trochu jiná. Hlavně v útočné fázi jsou hodně nepříjemní a mají velkou sílu. Mají rychlá křídla, po kterých to hrají a tlačí se do vápna,“ říká Železník.

Osmadvacetiletý útočník Lukáš Železník se stal novým kapitán zlínských fotbalistů.
Železník hraje s Poznarem poslepu. I na tréninku jsme si hezky narazili, říká

Hlavní zbraní Středočechů je Tomáš Přikryl, střílení gólů mají v popisu práce také Konaté a Komličenko. Právě třiadvacetiletý Rus byl nejlepším střelcem týmu v přípravě.

Weberův tým v létě odehrál osm utkání s bilancí čtyř výher, tří remíz a jedné prohry. Jediný, kdo dokázal Mladou Boleslav porazit, byl reprezentační tým Bahrajnu.

Ševci na tom byli v létě ještě lépe, výsledky z přípravy jsou však dávko zapomenuté. Teprve teď se bude bojovat o důležité body.
„S přípravou jsme spokojení. Hodně jsme toho natrénovali a nikdo se vážně nezranil. Liga je ale úplně něco jiného než přátelská utkání,“ uvedl Železník.

Autor čtrnácti ligových branek si musel po příchodu trenéra Michala Bílka zvykat na nový systém se třemi obránci.

I když ševci mají v záloze i variantu s jiným rozestavením, generálka se Zlatými Moravci naznačila, že se hráči Fastavu vydali správnou cestou a že hra může fungovat i proti těžším protivníkům.

„Věřím, že nám to přinese dobré výsledky a vstoupíme do sezony vítězně,“ přeje si Železník.

Trenér fotbalistů Zlína Michal Bílek si žádné přehnané cíle před startem FORTUNA:LIGY nedává.
Chceme získat víc bodů než v minulé sezoně, říká trenér Zlína Bílek

Moravané se v prvním kole mohou opřít o věrné fanoušky. „Je lepší začínat doma, než abychom jeli do Mladé Boleslavi,“ myslí si Železník.

Jinak ale los se spoluhráči příliš neřešil. „Soupeře na si nevyberete. Každý tým si na první zápas po letní pauze těší,“ připomíná osmadvacetiletý forvard.

Oba sobotní soupeři mají co napravovat. Výkony i výsledky Zlína a Mladé Boleslavi zůstaly za očekáváním příznivců i odborníků.

Fastav loni skončil desátý, Středočeši obsadili devátou příčku, což bylo nejhorším umístěním klubu v lize od sezony 2004/05.

Zlepšit se však chtějí také ševci. Jejich nového trenéra Michala Bílka dnes čeká soutěžní premiéra.

Bude se radovat z výhry, nebo dopadne jako jeho předchůdce Petržela?

FORTUNA:LIGA, 1. kolo -

FC Fastav Zlín – FK Mladá Boleslav

Výkop: v sobotu 21. července v 17.00, stadion Letná

Rozhodčí: Proske – Kotík, Pochylý (Mikyska)

Ligová bilance: 4-2-10, poslední zápas: 1:0, 21. dubna 2018

Předpokládané sestavy: Zlín: Dostál – Hnaníček, Buchta, Gajić – Matejov, Podio, Traoré, Jiráček, Bartošák – Beuaguel, Železník.

Mladá Boleslav: Kamenár - Pauschek, Chaluš, Takács, Fabián - Hůlka, Jánoš - Konaté, Přikryl, Diviš – Komličenko.

Tip Zlínského deníku: 2:1.