„Je to můj nejkrásnější moment v kariéře. Nic lepšího si při mém debutu v základu nemohlo ani stát. O to je to krásnější, že to byl vítězný gól,“ zářil štěstím zlínský odchovanec, který v sobotu večer přijímal samé gratulace. „Už mi to dochází,“ přiznává.

Premiérová trefa ve FORTUNA:LIZE ho vyjde pořádně draze. Ale rád do týmové pokladny přispěje.

„Ještě vůbec netuším, jakou částku mě to bude stát. Snad se to bude dát zaplatit z prémií za výhru,“ doufá Kolář.

Skromný mladík rozsekl bitvu tradičních moravských rivalů v 88. minutě, kdy po standardní situaci uklidil balon technikou ranou přesně k levé tyči. Hostující gólman Buchta skočil do prázdna, tuhle ránu v žádném případě nemohl mít.

„Míč se ke mně nějak odrazil. Měl jsem dobrý první dotyk a poslal míč na bránu. Doufal jsem, že to tam zapadne. Podle dráhy míče letu jsem byl přesvědčený, že to bude gól,“ popisuje Kolář životní moment.

Žádnou speciální oslavu gólu ale předem připravenou neměl.

„Vždyť já těch gólů moc nedávám, takže jsem ani nevěděl, co mám dělat,“ přiznává s úsměvem sváteční střelec. „Bylo to pro mě takové zvláštní, ale dobrý,“ culil se dál.

Brankář Zlína Matěj Rakovan
Potřebujeme body, ne oslňovat krásou. Účel světil prostředky, prohlásil brankář

Skromný obránce naposledy skóroval v dorostu. Gól má problémy dát i na tréninku ligového Zlína, se kterým se připravuje od srpna. „Zatím jsem vstřelil snad jediný,“ přiznává.

I když v dresu Fastavu odehrál pohárové utkání v Mladé Boleslavi a v lize debutoval před dvěma týdny na hřišti Příbrami, v sobotu proti Olomouci devatenáctiletý obránce poprvé nastoupil v nejvyšší soutěži od první minuty. „Ve čtvrtek jsem se dozvěděl, že bych mohl hrát. Vytušil jsem to i podle tréninku. Trenér mi to definitivně sdělil v pátek. Nervózní jsem ale nebyl. V pohárovém utkání v Mladé Boleslavi to bylo horší,“ říká.

Důvěru kouče Kameníka splatil vrchovatě. Skromný mladík byl platný nejen v soupeřově šestnáctce, ale hlavně na vlastní polovině, kde pomohl pokrýt útočníka Sigmy Yunise i další známé borce. „Je to fantazie. Před půl rokem jsme s Martinem Cedidlou ještě nastupovali za zlínský dorost a teď hlídáme Komličenka nebo Yunise,“ prohlásil.

V prvním poločase to ale ševcům moc nešlo. „Špatně jsme dostupovali protihráče. Hosté byli fotbalovější, přehrávali nás. Druhý poločas už byl z naší strany daleko lepší. Důležitější než můj vstřelený gól byla nula vzadu. Hlavní je, že jsme to zvládli,“ uvedl Kolář.

Zda po životním gólu zůstane devatenáctiletý fotbalista v základní sestavě Fastavu, nebo přenechá místo uzdraveným zkušenějším spoluhráčům, zatím neví. „Všechno záleží na trenérovi, jak to poskládá za dva týdny v Liberci,“ ví skromný obránce. „Pepovi Hnaníčkovi vyprší trest, vrátí se i další kluci,“ dodává.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 16. kole FORTUNA:LIGY hostili na Letné Sigmu Olomouc.
Ševci v derby skolili Olomouc. V závěru rozhodl mladý obránce Kolář