„Bylo na nás starších, abychom vzali zodpovědnost na sebe a pomohli jim,“ říká někdejší brankář Karviné, Slavie či Jihlavy.

Obavy kvůli nasazení nezkušených obránců rozhodně neměl.

„Přesně v tomto složení jsme odehráli už pohárový duel v Mladé Boleslavi. Nebyl v tom problém. Kluci naopak potvrdili stoupající tendenci,“ ocenil Rakovan výkon defenzivy.

Slovenský gólman i za přispění poctivých zadáků vychytal na podzim druhou nulu a přispěl k triumfu Fastavu nad Olomoucí 1:0.

„Chtěli jsme vyhrát i za cenu toho, že to nebude koukatelný fotbal, což se nám podařilo,“ radoval se.

Ševci v první půli opravdu nezářili, spíš nechali hrát Hanáky.

„Jsme v takové fázi, že potřebujeme body, ne oslňovat krásou. Olomouc byla dlouho lepší, účel ale světí prostředky,“ připomíná Rakovan.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 16. kole FORTUNA:LIGY hostili na Letné Sigmu Olomouc. Na snímku trenbér Kameník.
Úleva je velká. Za vítězstvím jsme šli víc než soupeř, míní Kameník

Zápas se od prvních minut vyvíjel pod výraznou taktovkou hostujícího týmu. Hráči Sigmy byli rychlejší, mnohem lépe kombinovali a měli velkou územní převahu.

„Je pravda, že jsme v prvním poločase jenom běhali. Z naší strany to bylo trápení. Olomouc je ale na balonu momentálně kvalitnější než my,“ uznává devětadvacetiletý brankář.

Derby moravských rivalů připomínalo poslední střetnutí Fastavu s Plzní. Hanáci však na rozdíl od Viktorie neskórovali, ševci pak díky strhujícímu závěru zvládli koncovku a gólem mladíka Koláře urvali všechny body pro sebe.

„Ve druhém poločase se nám podařilo dostat do zápasu. Navíc jsme si pomohli standardkou, což je vždycky plus,“ říká Rakovan.

Ševci po premiérově trefě teprve devatenáctiletého mladíka ukončili dlouhou šňůru bez výhry a po čtvrté letošní výhře se přiblížili dvanáctým Bohemians 1905 na jediný bod.

„Důležité kroky jsme udělali už v Příbrami nebo s Plzní. Má to super tendenci, kterou teď musíme jenom potvrzovat dál,“ říká.

„Vrátí se nám nějací hráči. Musíme dál tvrdě pracovat. Myslím, že půjde nahoru,“ věří Rakovan.

Fotbalisté Fastavu si tak před reprezentační přestávkou zvedli sebevědomí i náladu. Absence ale dál sužuje mužstvo z Baťova města.

„Samozřejmě to neprospívá psychice celé kabiny,“ přiznává vysoký brankář.

„Každý zápas je jiná sestava. Na druhé straně jsme takoví profesionálové, že se s tím každý z nás umí popasovat. Všichni jsou tak velcí profíci, že s tím nemají problém,“ dodává.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 16. kole FORTUNA:LIGY hostili na Letné Sigmu Olomouc.
Ševci v derby skolili Olomouc. V závěru rozhodl mladý obránce Kolář