Ševci po dvou těsných výhrách v řadě chtějí bodovat i pod Ještědem. Na hřišti Slovanu se utkají o pozici v elitní šestce. Fastav má před osmými Severočechy pětibodový náskok, místo v elitní skupině si chtějí pojistit právě U Nisy. Hlavním úkolem Moravanů bude uhlídat kanonýra Kozáka.

„Je klíčovým hráčem soupeře,“ souhlasí zlínský trenér Roman Pivarník. Moravané se ale pouze na bývalého útočníka Lazia Řím nebo Aston Villy soustředit nemohou. Liberec má sílu i na jiných postech. „Čeká nás mužstvo, které má rovněž ambice umístit se v první šestici. Soupeř hraje náročný kombinační fotbal s vysokým presinkem. Krajní obránce má postavené vysoko a snaží se být silní na baloně,“ upozorňuje Pivarník.

Zlíňané se ale Slovanu bát nemusejí. Liberec v posledních dvou kolech neuspěl, když nejprve doma padl se Spartou 0:1 a v pondělní dohrávce neuspěl ani v Olomouci, kde prohrál se Sigmou 1:2.

„Je pravda, že Liberci poslední dvě utkání výsledkově nevyšla, ale herně byl v obou zápasech lepším týmem,“ upozorňuje Pivarník.

Severočechy stejně jako ševce sráží hlavně bídná koncovka. S pětadvaceti vstřelenými góly je Slovan třetí nejhorší v lize. Jen Bohemians a Dukla daly méně branek. Nízká produktivita ale na jaře sráží také ševce.

„Je pravda, že Liberec neproměnil své šance, což ho stálo body. Na druhé straně si ale dokáže si držet stabilní výkony. Otázkou ovšem je, jak se mu podaří zápas s námi zvládnout,“ prohlásil kouč Fastavu.

Ševci protivníka až tolik neřeší a dál se soustředí na sebe.

„Abychom v Liberci mohli pomýšlet na úspěch, musíme podat maximální kolektivní výkon podobný tomu na Baníku,“ říká Pivarník. Zlínu ve 25. kole FORTUNA:LIGY bude citelně scházet kapitán Jiráček, útočník Tomáš Poznar ale zase může hrát.

Klíčový muž posledních zápasů Fastavu byl dodatečně potrestán za úder loktem v zápase na Baníku, proti rozhodnutí disciplinární komisi se ale odvolal, a jelikož se odvolací komise FAČR sejde až 28. března, může nastoupit.

Trenér Pivarník Poznara na hrotu útoku rád využije a věří, že si mužstvo poradí i bez kapitána Jiráčka. „Všichni hráči se ale musí blížit ke svému nadstandardnímu výkonu,“ ví.

V nejvyšší české soutěži Zlín a Liberec spolu sehráli sedmadvacet utkání. Ševci se z výhry radovali osmkrát, soupeř bral všechny body v deseti duelech. Devětkrát skončil zápas remízou. Při posledním vzájemném střetnutí na Letné Liberec zvítězil dalekonosnou ranou Potočného 1:0.

Stejný výsledek by Severočeši brali i v domácí odvetě. „Ostatní týmy okolo nás v tabulce bodovaly a dotáhly se na nás. Do zápasu se Zlínem musíme jít s čistou hlavou a porážku v Olomouc napravit,“ prohlásil liberecký forvard Libor Kozák.

David Nosek
I klíčový pátý zápas rozhodne jeden gól, odhaduje obránce Nosek
Sledge hokejisté SHK Lapp Zlín . Ilustrační foto
Mistři obratů, na scénu! Sledge hokejisté Zlína zabojují o pátý titul v řadě

FORTUNA:LIGA, 25. kolo

FC Slovan Liberec (8.) – FC Fastav Zlín (6.)

Výkop: dnes v 15.00, stadion U Nisy

Rozhodčí: Královec – Hájek, Poživil (Váňa)

Ligová bilance: 10-9-8, poslední zápas: 1:0 (68. Potočný), 5. října 2018

Pravděpodobné sestavy: Liberec: Nguyen – Koscelník, Mikula, Karafiát, Hybš - Potočný, Breite, Oscar, Malinský - Sýkora – Kozák

Zlín: Rakovan – Holík, Bačo, Buchta, Bartošák – Matejov, Hlinka, Džafić, Podio, Čanturišvili – Poznar

Tip Deníku: 1:1