„Myslel jsem si, že z ligy nikdo nesestoupí a do nejvyšší soutěže postoupí dva týmy, a tím se sezona ukončí. My bychom pak dostali trošku delší volno a více času na přípravu na nový ročník, který má začít už 22. srpna. To by pro nás bylo ideální,“ myslí si bývalý reprezentační záložník.

Pokud se závěr skupiny o záchranu povede dokončit, sestoupí letos z nejvyšší soutěže pouze nejhorší šestnáctý tým a z druhé ligy postoupí tři celky. Kromě vítězných Pardubic také druhé Brno a třetí Dukla Praha.

Ilustrační foto
Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Příští sezonu první ligy tak bude poprvé v samostatné historii hrát osmnáct mančaftů.

„Je to model, který se mi líbí mnohem víc,“ přiznává Jiráček.

„Každý z těch týmů si odehraje svých čtyřiatřicet zápasů, na konci sezony se to sečte a budou vítězové a mužstva, co nesestupují. Za mě je nadstavba trošku komplikovaná a kolikrát tam jsou zápasy, ve kterých nejde prakticky o nic,“ přidává bývalý hráč Plzně, Jablonce nebo Sparty.

Kdyby se však nepovedlo dohrát skupinu o záchranu, z první ligy by nikdo nesestoupil a vedle vítězných Pardubic by z druhé ligy mezi elitu prošlo druhé Brno, aby byl zachován sudý počet účastníků. 

Kluby také odsouhlasily, že příští sezona první ligy začne o víkendu 22. a 23. srpna, jak LFA původně předpokládala. Poslední ročník se ale bude teprve dohrávat.

Dovolená byla super

Ševci si stejně jako fotbalisté Olomouce a Teplic stihli alespoň vybrat dovolenou a na rozdíl od poslední tří týmů si trošku odpočinuli. Jiráček strávil volno s rodinou, spoluhráčem Fantišem a masérem Hučkem.

„Dovolená byla super. Mohl jsem si na chvíli odpočinout, ale pořád jsem měl v hlavě, jak do dopadne a jestli se bude nebo nebude pokračovat, takže to nebylo úplně optimální,“ přiznává.

Zato hráči Příbrami, Karviné a Opavy, kteří se po druhém restartu budou rvát o záchranu, dál trénovali. I proto Jiráček namočeným soupeřům vůbec nezávidí. „Pro ně to muselo být ještě horší,“ ví dobře. „Dva týdny jen trénovali a nevěděli, co bude. Teď se dozvěděli, že zápasy se musí dohrát a že poslední sestupuje, což pro ně musí být nepříjemné stejně jako fakt, že poslední zápasy se odehrají 27. července a už za necelý měsíc začne další ročník,“ připomíná opora Fastavu.

Závěr prodloužené sezony, kterou už v březnu na dva a půl měsíce přerušila koronavirové pandemie, zkomplikovaly na začátku července pozitivní testy na nemoc covid-19 u několika hráčů Karviné.

Petr Slončík.
Slončík odchodu do Fastavu nelituje. Návrat do Slavičína mu dává největší smysl

LFA kvůli tomu odložila zbývající dvě kola skupiny o záchranu na 23. a 26. července a posunula i baráž, která se ale nakonec nebude hrát.

Zlíňané se poprvé po krátkém volnu sešli na Letné v pátek, kdy začali s přípravou. „Dovolenou jsme samozřejmě měli, ale je to takové rozhárané, rozkouskované a nikdo jsme pořádně nevěděli, co bude. Vymlouvat se na to, že jsme neměli volno se určitě nemůžeme, ale nebylo to to pravé ořechové,“ přiznává zlínský kapitán, který dohrávané duely rozhodně nepodceňuje.

Ač mají ševci jistou záchranu, chtějí oba zápasy vyhrát. „Ve hře je ještě šest bodů a my utkání chceme vyhrát. Jako přípravu na další sezonu to rozhodně nebereme,“ tvrdí.

Pokud se nestane něco mimořádného, představí se Jiráček a spol. ve čtvrtek doma proti Karviné. Severomoravané v tomto týdnu absolvovali kontrolní testy, které byly negativní, a mužstvo se mohlo vrátit do tréninku. Zkušený středopolař věří, že po zdravotní stránce bude všechno v pořádku.

„Není to příjemné, protože víme, že Karvinsko je zrovna velmi rizikovou oblastí, ale na druhé straně všichni podstoupili testy a měli by být v pohodě. Myslím, že nikomu z nás a ani lidem v okolí nehrozí žádné nebezpečí,“ doufá Jiráček.