Páté místo jim nesebere ani případná porážka, přesto se Moravané dál chtějí držet nejlepší čtveřici v čele s vedoucí Slavií. „V posledních zápasech ale nejsou naše výkony optimální. Ani s Duklou to pořád nebylo to, co jsme hráli na začátku sezony a k čemu se chceme vrátit,“ uvedl zlínský záložník Petr Jiráček.

Liberec je momentálně osmý. Severočeši v deseti duelech získali třináct bodů. Slovanu se daří hlavně doma, U Nisy uhrál devět bodů. Naposledy parta kouče Zsolta Hornyáka zdolala Olomouc 3:0.

Předchozí dva venkovní zápasy ovšem Liberečtí nezvládli. Se Spartou padli 1:4 a na Dukle prohráli 0:2. „Soupeře jsem právě na Julisce viděl. V prvním poločase hrál velmi slušně, měl velké šance. Pokud by se hosté dostali do vedení, zápas by zvládli,“ je přesvědčený Bílek.

Podceňovat protivníka ale hráči Fastavu rozhodně nemohou. „Liberec sice nemá takové výsledky, jaké by si asi představoval, každopádně má v kádru velmi kvalitní fotbalisty, pohyblivé a důrazné hráče. Prostě je to velmi silný tým,“ zvedá varovný prst Bílek.

Klíčovým mužem Slovanu je běhavý středopolař Petr Ševčík. Čtyřiadvacetiletý středopolař byl architektem posledního triumfu nad olomouckou Sigmou. Spoléhat na něj budou Severočeši i na Letné. „Bude to hodně agresivní zápas. Zlín na to má typově vhodné hráče, útočníky. Bude to boj. My ale chceme navázat na výkon se Sigmou a vyhrát,“ říká Ševčík.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) před reprezentační přestávkou přivítali na Letné Příbram.
Bartošáka čekají souboje s Aaronsem. „Třeba bude on nahánět mě,“ usmívá se

Nejlepším střelcem Slovanu je se třemi góly Roman Potočný. Dvakrát se trefil Jan Pázler. Nejlepším nahrávačem v týmu je právě Ševčík, autor čtyř gólových asistencí.

Domácí kouč Bílek má k dispozici kompletní tým. S mužstvem už trénuje útočník Tomáš Poznar, který kvůli zranění vynechal duel na Dukle. Na Julisce podle dohody klubů nehrál ani záložník Lukáš Holík.

Páteční televizní duel je součástí tradičního Víkendu otců, který patří mezi velmi povedené projekty fotbalové asociace. „Každý půlrok vnímáme pozitivní ohlasy z celého fotbalového prostředí. LFA společně s kluby dlouhodobě podporuje návštěvy nejmenších fanoušků a celých rodin na ligových stadionech. Věříme, že letos Víkend otců navíc podtrhne dosavadní rostoucí trend celkové návštěvnosti v aktuální sezóně,“ věří předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Vedení Fastavu si pro věrné fanoušky, kteří dají přednost před souběžně hraným hokejovým extraligovým zápasem, připravilo řadu atrakcí. „Věřím, že přijde hodně lidí a pomohou nám k vítězství,“ přeje si Bílek.

FORTUNA:LIGA, 11. kolo -

FC Fastav Zlín (5.) – FC Slovan Liberec (8.)

Výkop: v pátek 5. října v 18.00, stadion Letná
Rozhodčí: Houdek – Moláček, Podaný (Julínek)
Ligová bilance: 8-9-9, poslední zápas: 3:1, 26. května 2018
Předpokládané sestavy: Zlín: Dostál – Hnaníček, Buchta, Gajić – Matejov, Jiráček, Podio, Lukáš Holík, Bartošák – Beauguel, Železník.
Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Aarons, Breite, Oscar, Ševčík, Malinský – Mashike.
Tip Deníku: 2:1.