„Vždycky chvíli trvá, než si to člověk nachystá,“ přiznává s úsměvem sedmatřicetiletý kouč. Na skladbě tréninků si dal velmi záležet. Mužstvo chce mít na jarní odvety pořádně nachystané. „Všechno musí fungovat. Je to naší povinností,“ zdůrazňuje.

Hlavní je logistika. Nutné je všechno dokonale skloubit. Ševci nebudou trénovat jenom na Vršavě, ale budou se v lednu různě přesunovat. Zaběhají si třeba na atletickém oválu, mučit své těla budou také v posilovně. „Hráči musí mít komfort k tomu, aby se mohli dobře nachystat,“ uvědomuje si Kameník.

K ruce má spolehlivé asistenty Hubáčka, Slončíka a Nováka. Letošní novinkou je větší zapojení kondičního trenéra Michala Molka, který dostane víc prostoru. Jinak realizační tým Fastavu žádné převratné změny nechystá. „Není moc co vymýšlet,“ říká Kameník.

Dvanáctý tým FORTUNA:LIGY se po vánočních svátcích v sobotu sešel na Letné, odkud se Jiráček a spol. přesunuli do areálu Vlastislava Marečka na Vršavě k úvodnímu tréninku.

Jedinou novou tváří byl útočník Davis Ikaunieks. Lotyšský fotbalista se již v prosinci stal první posilou Zlína. Do Baťova města přišel na půlroční hostování z Jablonce, na podzim hostoval v klubu Riga FS. „Počítáme s ním na více pozic. Může hrát na hrotu i ze strany,“ připomíná Kameník.

Trenér Dan Matuška
Matuška: Brückner je egoista, Islám srovnávám s totalitou

Někdejší hráč Jihlavy by měl v útoku nahradit Tomáše Wágnera, jenž se po skončení hostování stejně jako Dominik Mašek vrátil do Mladé Boleslavi. „Slibujeme si od něj zvýšení produktivity. Na podzim jsme totiž moc branek nedali a bez nich nemůžeme získávat body,“ ví nejen zlínský kouč.

Přípravu s týmem zahájil i ukrajinský stoper Azackij, na Letnou se z hostování v druholigové Líšni vrátil obránce Bačo. Naopak Slaměna bude i na jaře hrát za Prostějov.

Ve Zlíně nepočítají s Podiem ani Hnaníčkem, kterým na konci roku vypršeli smlouvy. Klub rovněž jedná o rozvázání spolupráce s Andrea Giorgadze. „Situace se pořád vyvíjí. Pořád platí, že do každé řady chceme jednoho hráče,“ uvedl Kameník.

Moravany v příštím týdnu čekají fyzické testy na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. První zápas sehrají 11. ledna se Spartakem Trnava. Další program obstarají domácí duely se slovenskou Seredí a nováčkem druhé ligy z brněnské Líšně. Od 26. ledna do 2. února se budou ševci připravovat v tureckém Beleku.

Generálku si Zlín odbude 8. února v Opavě a do ligy vstoupí v polovině února na hřišti Karviné.

FC Fastav Zlín, 1. trénink

Brankáři: Dostál, Rakovan, Šiška

Obránci: Azackij, Bačo, Bartošák, Buchta, Cedidla, Kolář, Matejov, Nečas

Záložníci: Čanturišvili, Džafić, Gettler, Jan Hellebrand, Hlinka, Janetzký, Jiráček,

Útočníci: Fantiš,  Ikaunieks, Pejša, Poznar, Železník

Chyběl: Vraštil (zraněný)