(NA WEB)

Zlín – Když v 79. minutě opouštěl trávník, dočkal se zasloužených ovací. Zlínskému kapitánovi Petru Jiráčkovi za výkon i důležitý gól tleskala celá Letná. Bouřlivý aplaus zmírnil také bolest kotníku, kvůli kterému bývalý reprezentant raději v závěru pátečního utkání střídal.

„Nechtěl jsem to pokoušet. Po domluvě s trenérem jsem šel radši dolů. V Mladé Boleslavi se hraje už v pátek, kdy to bude mnohem složitější zápas, než který jsme odehráli dneska,“ ví třiatřicetiletá opora Fastavu.

Spolupráci s novým hlavním koučem Kameníkem, který nahradil odvolaného trenéra Pivarníka, si nejen Jiráček pochvaluje. „Výsledky mluví za vše,“ říká bývalý hráč Plzně, Jablonce nebo Sparty. „Ale neřekl bych, že je to jenom trenérem. Určité věci jsme si vysvětili a nastavili pravidla, kterých se držíme, což se odráží na hřišti,“ poukazuje.

Ševci se po rozpačité jarní části semkli a na konci sezony se neuvěřitelně zvedli. „Svědčí nám rozestavení se třemi stopery. Jsme na ně zvyklí, dařilo se nám pod trenérem Bílkem,“ připomíná Jiráček. „Každý ví, co má na hřišti dělat a jak se má chovat. Nikdo nehraje podle sebe, proto se nám teď daří,“ je přesvědčený.

Po domácím triumfu tak Moravané dál živí šanci na klíčovou bitvu o postup do předkola Evropské ligy. „Chtěli jsme doma vyhrát, což se nám povedlo. Že to dopadlo 3:1, je na jedné straně super, ale trošku nás mrzí inkasovaný gól,“ přiznává zkušený fotbalista.

Pohárová matematika je totiž podle něj nevyzpytatelná. „S Olomoucí nám ale pomohla. Výsledek 3:1 je do odvety celkem dobrý,“ míní Jiráček.

V prvním finále skupiny o Evropu se trefil hned po změně stran. Od rozehrání druhé půle uplynulo pětadvacet sekund. Spousta diváků ještě neusedla na svá místa, domácí pořadatelé dokonce nestihli zapnout časomíru, když kapitán Fastavu nechytatelně poslal míč od břevna do sítě. „Hlavně jsem chtěl trefit branku. Zaplaťpánbůh že to tam spadlo,“ oddechl si po druhé trefě v sezoně Jiráček.

Ševci sice vzápětí inkasovali kontaktní branku, ale Poznar svým druhým góle v zápase pojistil zlínské vítězství. „Trošku jsme změnili taktiku. Všichni poctivě bráníme a chodíme do rychlých protiútoků. Vpředu se můžeme opřít o Poznyho (Tomáš Poznar – pozn. red.), který udrží hodně balonů, a z toho těžíme. Sice nemáme míč tolik na kopačkách, ale zato jsme mnohem nebezpečnější,“ upozorňuje.

V prvním poločase ale pořádnou tutovku neměli. Fastavu pomohla až penalta na konci první půle, kterou bezpečně proměnil útočník Poznar. „Tyto momenty nejsou tak jednoduché, jak se mnohdy zdá. Pozny je na penalty, které trénuje, určený. S přehledem ji proměnil a dodal nám větší klid,“ říká Jiráček.

Domácí středopolař po pátečním utkání chválil také mladíka Cedidlu. Sedmnáctiletý talent nastoupil ve FORTUNA:LIZE podruhé v kariéře a po boku zkušenějších parťáků pomohl uhlídat obávané mladoboleslavské útočníky. „S Mešanovičem a Komličenkem to neměl jednoduché, kromě jedné situace to zvládl fantasticky,“ prohlásil. „Dobře přistupoval k soupeři, všude byl včas. Nato, že nemá žádné zkušenosti, popral se s tím fantasticky. Doufám, že v těchto výkonech bude pokračovat,“ přeje si nejen mazák Jiráček.