Klokani skórovali poprvé po dlouhých 479 minutách. Pražané se naposledy ze vstřeleného gólu radovali 24. listopadu v Příbrami, nekonečné čekání utnuli až v sobotu na Letné, kde ukončili i dlouho sérii deseti zápasů bez výhry.

Zato ševci nedokázali bodovat ani ve třetím jarním zápase. Po Slovácku a Příbrami podlehli také Bohemce, což nespokojení příznivci dali najevo pískotem.

V základní sestavě Zlína poprvé po příchodu z Trnavy nastoupil gruzínský reprezentant Čanturišvili. Šanci od první minuty dostali také Hnaníček s Železníkem. Kouči Pivarníkovi naopak ve 22. kole scházeli zraněný obránce Gajić, útočník Vyhnal a vykartovaný Podio.

Možná proto změnil rozestavení se třem obránci a pěti záložníky na systém se čtyřmi zadáky, stejným počtem středopolařů a dvěma klasickými hroťáky.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 22. kole FORTUNA:LIGY hostili doma pražské Bohemians 1905. Na snímku Hnaníček
Musíme začít soupeře přehrávat, ví záložník Zlína Hnaníček

První velkou příležitost měl ale v 5. minutě obránce Bačo. Vysoký bek hlavičkoval po standardní situaci Bartošáka pod břevno, ale hostující gólman Fryšták výborně zasáhl.

Bohemka zahrozila až po půlhodině hry, ale Reiter po dlouhém nákop pálil mimo.

Ševci varování nebrali vážně a vzápětí inkasovali. Po standardní situaci Vaníčka nejprve osamocený Hůlka hlavičkoval do tyče, dorážka hostujícího kapitána Krcha už ale skončila v síti.

Fastav se okamžitě vrhl do útoku, Železníka ovšem v jasné šanci vychytal brankář Fryšták a dorážku Poznara zblokovala hostující obrana na roh. Jinak ševci příliš nebezpeční nebyli.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 22. kole FORTUNA:LIGY hostili doma pražské Bohemians 1905. Na snímku Jiráček
Jsme na dobré cestě. Bylo to lepší než zápasy předtím, míní Jiráček

Ani druhá půle v mrazivém počasí žádný fičák nepřinesla. Domácí se soužili, nedokázali organizovaného protivníka přehrát. Pražané pozorně bránili a kontrolovali výsledek hru.

V 64. minutě mohli své vedení ještě navýšit, ale zlínští fotbalisté nepříjemný závar před vlastní brankou zvládli.

Fastav se snažil o vyrovnání, na polovině soupeře si ale příliš nevěděl rady. Výjimkou byla hlavička Poznara, kterého vychytal pozorný Fryšták, a rána Čanturišviho do břevna.

Vyrovnání nepřinesl ani závěrečný nápor, klokani už hubený náskok udrželi. Nic na tom nezměnila hlavička ani dorážka střídajícího Jakubova. Bohemka svůj triumf stvrdila v nastaveném čase, kdy se prosadil Vacek.

Ševci padli 0:2 a mají dál o čem přemýšlet. V dalším kole se představí ve Vítkovicích, kde vyzvou Baník Ostrava. Televizní duel je na programu už v pátek.

Tomáš Valenta
Valenta: Zažili jsme už silnější Spartu. Pro předkolo by byla atraktivní

FORTUNA:LIGA, 22. kolo 

FC Fastav Zlín – Bohemians 1905 0:2 (0:1)

Branka: 29. Daniel Krch, 90+3. Kamil Vacek
Rozhodčí: Zelinka – Vlasjuk, Leška (Machálek)
Žluté karty: Čanturišvili – Ljovin, Bartek, Vacek
Diváci: 3065
Zlín: Dostál – Holík (77. Jakubov), Buchta, Bačo, Bartošák - Matejov, Hnaníček, Jiráček, Čanturišvili, – Železník (63. Džafić), Poznar.
Bohemians 1905: Fryšták – Hůlka, Krch, Pokorný – Záviška, Reiter (77. Dostál), Ljovin, Vacek, Bartek – Vaníček, Puškáč (65. Koubek, 88. Jindříšek)