Osmadvacetiletý středopolař přichází na Letnou jako volný hráč, když naposledy působil v gruzínském klubu Torpedo Kutaisi.

„Jde o zpevnění naší záložní řady a zvýšení konkurence. Marek je pracovitý fotbalista, velký bojovník. Věřím, že nám svými výkony a zkušenostmi pomůže,“ říká sportovní manažer Zlína Zdeněk Grygera.

Rodák z Banské Bystrice je třetí zimní posilou ševců. Gruzínec Vachtang Čanturišvili ani brankář Matej Rakovan ale v prvním zápase jarní části sezony nenastoupili. Hlinka bude trenéru Pivarníkovi k dispozici už na úterním tréninku.

„Když byl Zlín na soustředění v Turecku, tak mi volal můj manažer, že je v kontaktu se zástupci klubu a že mě bude pravděpodobně volat pan Grygera. Ten se mě zeptal, jestli bych měl zájem, což jsem mu potvrdil a dnes se vše konečně definitivně dohodlo,“ oddechl si osmadvacetiletý fotbalista.

Jiné nabídky Hlinka, který české fanoušky zaujal svými výkony především v dresu Ostravy, neměl, takže angažmá ve Zlíně bral jako prioritu.

Zkušený třicetiletý fotbalista Fastavu Zlín Róbert Matejov onemocněl už na soustředění v tureckém Beleku.
Kolaps? Alergická reakce? Ne, Matejov nehrál v derby kvůli nemoci

„Okamžitě jsem věděl, že sem chci,“ tvrdí slovenský středopolař.

Odchodu z Ostravy do Gruzie v žádném případě nelituje. Konec byl ale nevyhnutelný.

„Když jsem tam přišel, první zápasy byly vynikající. Hráli jsme kvalifikaci o Evropskou ligu, takže to bylo všechno super,“ vypráví.

Pak ale trenér posunul spíše defenzivního záložník pod hrot útoku, což odchovanci Banské Bystrice vůbec nesvědčilo.

„Navíc už před koncem soutěže mi trenér naznačil, že by měl odejít čínský investor, což se v prosinci také stalo, a to byl jeden z hlavních důvodů, mého konce, tak jako dalších cizinců,“ vysvětluje Hlinka.

Návrat na Moravu jako krok zpět nebere. Na nový klub se těší, zlínské angažmá bere jako další výzvu. Na Letné se potká s bývalými spoluhráči z Baníku Tomášem Poznarem a Alexandrem Jakubovem. S Argentincem Podiem zase nastupoval v Podbrezové a s Matejem Rakovanem nastupoval v mládežnických výběrech Slovenska.

„Českou ligu sleduji už dlouho, protože jsem tu hrával. Vím, že Zlín je takový rodinný klub, je tu vždy dobrá atmosféra, kabina je výborná, je tu nový trenér, takže nový impuls. Moc se těším do práce. Chodí tu hodně lidí na zápasy, což je pro mě velmi pozitivní, protože v Gruzii až tolik fanoušků nechodilo a přeci jenom, fotbalistu to více baví, když má pro koho hrát,“ líčí Hlinka.

Ve Fastavu by měl nastupovat na pozici číslo šest.

„Jsem typický defenzivní soubojový hráč s dobrou střelou,“ říká s úsměvem poctivý fotbalista.
S trenérem Pivarníkem zatím mluvil jenom krátce.

„Něco už mi naznačil, ale na to bude ještě čas, abychom si sedli a pobavili se,“ ví Hlinka.
Zda bude připravený už na sobotní zápas v Příbrami, netuší.

„Těžko říct, protože jsem se teď nějaký čas připravoval pouze s kondičním trenérem. Chybí mi herní praxe. Taky záleží na tom, jestli se stihnou vyřídit všechny potřebné papíry,“ říká Hlinka.

Vedení Fastavu nevylučuje ještě další pohyb v kádru.

„Přestupový trh je pořád otevřený,“ připomíná Grygera.

Ve hře i nadále zůstává návrat bývalého kapitána Jakuba Jugase ze Slavie. „Vyjednáváme dál,“ prozrazuje Grygera.