To znamená jediné: ani komfortní náskok devíti bodů, kterým momentálně disponuje v čele soutěže pražská Slavia, nemusí být rozhodující.

„Říkám to pořád. Titul se nám nijak nepřibližuje, v nadstavbě nás čekají těžké zápasy s kvalitními soupeři,“ varuje trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Jan Šeda.
Zápas ve slevě? Zapomeňte! Šeda čeká skvělý zážitek

O pozice zajišťující kvalifikaci do Ligy mistrů by však jeho svěřenci přijít neměli. Jde o první a druhou příčku. Ovšem nemyslete si, mezi českou elitou se hraje o víc.

Bez klidného středu

Další tři atraktivní „ceny“ si rozeberou kluby, které si vybojují právo startu v kvalifikaci Evropské ligy. Nejsnáze o ně bude usilovat vrchní šestice, jež bude po základní části startovat ve skupině o titul. Předem odepsaná ovšem nejsou ani mužstva na sedmé až desáté příčce.

FORTUNA:LIGA.Zdroj: DeníkVítěz vzájemného „miniturnaje“ dostane šanci vyzvat čtvrtý nebo pátý celek elitního uskupení. Pokud by duely startovaly dnes, příležitost by měla třeba i desátá Sigma. Mohlo by se tak stát, že příští sezonu okusí atmosféru Evropy ona, zatímco například pátý Baník nikoli.

„Od trenérů už neuslyšíte, že se chtějí pohybovat v klidném středu tabulky. Pořád je o co hrát,“ podotýká předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

To stejné platí na chvostu tabulky. Klidné spaní nebudou mít mužstva na jedenácté až šestnácté pozici, která se střetnou ve skupině o záchranu.

Hranice (ne)úspěchu

Ukazuje se, jak nepatrná mezera ční mezi úspěchem a zklamáním. Nový model ligy mluví jasnou řečí: skupiny o Evropu a o záchranu momentálně dělí jediný bod.

Boje o udržení mimochodem proběhnou stejně jako „nahoře“ (šest týmů, pět utkání). Na jejich konci budou tři zklamaní. Poslední sestoupí, patnáctý a čtrnáctý změří v baráži síly s druhým, respektive třetím celkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

„Optimista vidí šanci pro tři týmy z druhé ligy, pesimista pro jeden. Jisté je, že se zvedne atraktivita. Až v přímé konfrontaci ale poznáme, jak velké jsou rozdíly mezi soutěžemi,“ dodává Svoboda.

Těšíte se? Fotbal po letech (konečně) nabízí nové prvky. A hlavně: je o co hrát.

Fotbalista Bohemians Lukáš Pokorný.
Obereme Plzeň a pomůžeme Bohemce i Slavii, věří Pokorný