"Už nějaký čas upozorňujeme na řadu problémů spojených s řízením asociace," uvedl Ondřej Lípa, člen hnutí Fotbalová evoluce a šéf okresního svazu na Berounsku. "Lidé se trochu zklamaně ptají, zda se už něco bude dít," dodal jeho kolega Jan Rajnoch, bývalý fotbalista a rovněž předseda svazu na Praze-západ. 

Před loňskými ostře sledovanými volbami do čela asociace podpořili spolu s dalšími osobnostmi právě Fouska. Od zkušeného fotbalového diplomata si veřejnost slibovala změny. Jenže realita není tak zářivá. 

Petr Fousek a Karel Poborský, dva kandidáti na předsedu FAČR.
Změny? Fotbal je jako tanker, otáčí se pomalu, říká nový šéf Fousek

Největší dusno je podle všeho kolem personálních změn. "Na většinu pozic neproběhla a neprobíhají otevřená výběrová řízení. Posty jsou obsazovány loajálními lidmi bez odborných předpokladů," zmínil Lípa. 

Padají slova jako netransparentnost, ignorování slibované agendy. 

A zodpovědnost za to má nést Valtr, hlavní spojenec šéfa českého fotbalu, jeho pravá ruka. Ostatně Fousek si ho v srpnu přivedl na Strahov v návaznosti na propuštění předešlého sekretáře Jana Paulyho.

"Víme, že není jednoduché dělat změny ze dne na den, ale i já čekal, že některé věci dopadnou jinak," podotkl Rajnoch. Problém vidí třeba v komunikaci, jež se týkala možného propuštění reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého. "Nešťastné," konstatoval.

Trenér Jaroslav Šilhavý
Hlas fotbalové komunity: Šilhavý má zůstat trenérem reprezentace

Odejde, nebo zůstane stávající kouč? I tohle má řešit úterní výkonný výbor.

Ať už jednání výkonného výboru dopadne jakkoliv, Fousek je pod tlakem.  

Zastánci Fouska z řad Výzvy 2021
Ne všichni to vnímají stejně, Fousek a spol. mají i své zastánce. Řadí se k nim představitelé Výzvy 2021 v čele s někdejším mezinárodním rozhodčím Ivanem Grégrem, kteří kritikům toto: "Podobné aktivity vedou jen k posílení starých struktur v českém fotbale, které se dosud nevzdaly svých pozic a čekají jen na příležitost obnovit svůj vliv a někdejší postavení."