„Neřešte u videa hlouposti,“ vzkazuje Dagmar Damková. Bývalá rozhodčí i předsedkyně jejich komise Velda na toto téma školení nejen pro své kolegy, ale také pro zástupce všech ligových týmů. „Je důležité, aby se posuzování situací sjednotilo a správně vyhodnotilo. Prvních pět kol to běželo v pohodě, pak se to zvrhlo. Když jsem občas viděla, co se děje, chytala jsem se za hlavu,“ komentuje průběh podzimu.

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:0 (2:0).
Sázky na fotbal: týmy ze špičky lákají, Sparta je ale ztrátová

Na jaře bude pod dohledem videa pět zápasů v každém kole. Tedy o jeden více než na podzim. „Pokryjeme ho na vlastní náklady bez ohledu na televizní přenos,“ říká šéf LFA Dušan Svoboda. „V nejbližší době chceme najít způsob, jak od příští sezony pokrýt videem úplně všechny zápasy,“ poodhalil plány do budoucna.

Kritika rozhodčích 

Že obraz rozhodčích u veřejnosti není příliš dobrý, si uvědomuje i současný šéf komise a bývalý reprezentant Jozef Chovanec, který se sudími odjel na soustředění na Kanárské ostrovy. „Kritiku jsem vnímal. Jsem první na ráně, pokud se stane něco negativního. Na jaře chceme také jako komise více komunikovat směrem ven, vysvětlovat herní situace a být maximálně vstřícní. To si beru za své,“ hlásí.

Utkání 10. kola Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Fotbalové jaro je za dveřmi: osobnosti se rozpovídaly o pikantních tématech

Ukázat rozhodčí v dobrém světle? Možná náročnější úkol, než se na první pohled zdá. Jakákoliv chyba se jim okamžitě vrátí jako bumerang. Důležité bude dělat jich co nejméně.