Předchozí
1 z 2
Další

V jedenadvaceti letech se nesmazatelně zapsal do klubové historie Votroků, když coby talentovaný mladík dopomohl skvělými zákroky v penaltovém rozstřelu k zisku domácího poháru. „Na tuhle štaci nedám dopustit. Ať už po sportovní či lidské stránce. Ještě dnes, když jedu po Hradci, cítím obrovskou nostalgii,“ vyznává se.

Fortuna je novým hlavním sponzorem nejvyšší fotbalové ligy. Na snímku generální ředitel Fortuny David Vaněk.
Generální ředitel Fortuny David Vaněk: Máme zájem o férový fotbal

„Ve Spartě jsem byl třetí, čtvrtý gólman. Chodil jsem po hostováních, ale pak se naskytla možnost odejít sem, oslovil mě dnes už nebožtík pan Nadzam, já jsem kývl a udělal moc dobře,“ vzpomíná Tomáš Poštulka, současný trenér gólmanů u A-mužstva FC Hradec Králové.

Žižkov jít do penalt nechtěl

Josef Dufek.
Šéf boleslavského klubu Josef Dufek: Musíme hrát naplno se srdcem

Ty vole, tady jsme hráli ligu!

Jan Laštůvka
Gólman Baníku Laštůvka: Už bychom neměli hrát jen o záchranu
Andrea Stramaccioni
Po mně potopa. Jak Andrea Stramaccioni přispěl k úpadku velkoklubu

Jediné, co bývalého skvělého gólmana dodnes mrzí, je zlomenina ruky, kterou si přivodil, když Hradec válel v tehdejším Poháru vítězů pohárů. „Odchytal jsem dva ligové zápasy a pak odjel na sraz reprezentační jedenadvacítky. Tam se mi to bohužel stalo. Tak to ve fotbale občas chodí. Kluci tehdy svedli nádherné bitvy s Kodaní a Dynamem Moskva, tak jsem držel palce alespoň na tribuně.“

I tak si na stadionu „Pod lízátky" udělal pořádné jméno, posléze se vrátil do Sparty a prožíval nejlepší období kariéry. Stal se oporou. A když došlo na penaltu, byl znovu velmi úspěšný.

Fotbalista Lukáš Magera.
Chci dělat problémy stoperům, říká Magera před startem druhé ligy

Díky čemu? „Každý gólman má svůj recept. Já jsem sázel na volbu strany. Rozhodl jsem se, věřil tomu a šel tam naplno. V tomto směru neexistuje polovičatost. Pokud to vystihnete, zpravidla ji chytíte. Ne jako Španěl de Gea v prohraném rozstřelu na mistrovství světa s Rusy. Třikrát šel na správnou stranu, ale ne na sto procent. Proto ten míč vždycky nějak prošel do sítě,“ vysvětluje.

U mě to bylo o intuici

On sám nikdy nijak neřešil, která fotbalová kapacita proti němu stojí a kam to zpravidla kope. „Statistiku střelců si vedl třeba Michal Špit v Jablonci. Jenže takový Lafata vám to dá pětkrát doleva a stejně budete mít brouka v hlavě, že zrovna teď zamíří doprava. Jde o hru nervů. U mě to bylo o momentální intuici. Nikdy jsem nikoho neprovokoval, nesahal mu na míč, ale hodně jsem před kopem naznačoval. Prostě jsem si hráče chtěl někam navést,“ prozrazuje.

Bidje Manzia
Cizinci v české fotbalové lize? Už ne jen Slováci

Ale zpět do reality. Poštulka se v létě stal trenérem brankářů druholigového hradeckého celku a má jasno. „V Hradci s gólmany problém nebude. Máme zkušeného Ottmara a nadějné mladíky Vízka a Stejskala. Všichni se jeví velmi dobře,“ libuje si.

Oslavy pátého ligového titulu fotbalistů FC Viktoria Plzeň
Mistři a účastníci 1. fotbalové ligy: Proklikejte si úspěchy všech týmů od 1912

A kde by chtěl bývalý vynikající gólman vidět Hradec po podzimní části? „Nejraději bych si ho představoval už za rok v lize. Uvidíme, jaká bude realita. Zažil jsem tu jako hráč tři krásné roky. Nikdy jsme nespadli. Tenhle klub beru pořád jako prvoligový. Když někam přijedete s Hradcem, připravují se na vás druholigová mužstva jako na ligového protivníka. Tohle město je krásné a nejvyšší soutěž sem patří. Každopádně věřím, že se budeme pohybovat na špici,“ dodává Tomáš Poštulka.

Cesta za trofejí v Poháru ČMFS (sezona 1994/95)

2. kolo: Uherské Hradiště – Hradec Králové 3:3, na penalty 2:4 (branky Hradce: Holub, Jukl, Šmarda)
3. kolo: Znojmo – Hradec 0:1 (branka Hradce: Lokvenc)
4. kolo: Hradec – Slavia Praha 1:0 (branka Hradce: Šmarda z pen.)
Čtvrtfinále: Baník Ostrava – Hradec Králové 0:2 (branky Hradce: Jukl, Černý)
Semifinále: Drnovice – Hradec 1:1, na pokutové kopy 3:4 (branka Hradce: Urban)

Fotbalový brankář Dušan Melichárek.
Kapitán Brna Melichárek: Se sestupem jsme se vyrovnali na dovolené

FINÁLE
Viktoria Žižkov – Hradec Králové 0:0, na pokutové kopy 1:3 (Bílkovu střelu Poštulka vyrazil – Šmarda 0:1, Trval Poštulku nepřekonal – Černý 0:2, Kordule 1:2 – Juklovu střelu Pařízek vyrazil, Holota trefil tyč – Kaplan 1:3. (hráno 14. června 1995 v Praze na Strahově).

Žižkov: Pařízek – Notin – Kordule, Gabriel – Petrouš, Poborský (66. Majoroš, 112. Kožlej), Bílek, Holota, Mlejnský – Jančula, Trval.
Hradec: Vahala (118. T. Poštulka) – Urban – Vrábel, Urbánek (84. Ptáček) – Ulich, Hynek, Jukl, Šmarda, Černý – Kincl, Mašek (90. Kaplan).

Václav Jílek
Vytáhl Sigmu z druhé ligy až do Evropy. Kouč Jílek: Máme hladový tým

Vzpomínka: Jak drzý mladík Holub o finále na Strahově přišelV kádru byl, v památném pohárovém finále na Strahově proti Viktorii Žižkov ale překvapivě neseděl ani na lavičce. Tehdy devatenáctiletý mladíček Radim Holub se totiž nepohodl s trenérem Petrem Pálkou.

„Byl jsem mladej a blbej. Pan Pálka měl svoje vyvolené, párkrát jsem mu něco odsek a on mě na to finále nevzal. V předcházejících pohárových duelech jsem jinak s týmem jezdil. Dneska bych se zachoval jinak. Držel bych hubu,“ zavzpomínal Holub s úsměvem.

TOMÁŠ POŠTULKABývalý skvělý brankář se narodil 2. února 1974. Za národní mužstvo nastoupil sedmkrát, se Spartou Praha získal šest mistrovských titulů, zahrál si i Ligu mistrů. Třikrát vybojoval národní pohár (jednou s Hradcem Králové). V první lize oblékal dresy Dukly Praha, Hradce Králové, Sparty Praha, Teplic a Plzně.

Je členem Klubu ligových brankářů, celkem vychytal 109 čistých kont a v historickém pořadí mu patří patnáctá příčka. Mimo jiné je také synem Jana Poštulky, který v Hradci Králové dělal v sezoně 1990/91 asistenta Jaroslavu Dočkalovi.