Psal se rok 2011, když Conte přišel na lavičku giganta z Juventusu. V té době nikdo netušil, že odstartuje neuvěřitelnou šňůru devíti titulů v řadě. Dominance. Se vším všudy. Jenže nyní je nadvláda „Staré dámy“ u konce, kormidlo letos přebírá modročerný milánský klub.

A světe div se, sérii „Staré dámy“ přerušil… Zase Conte.

Fotbalisté Arsenalu při čtvrtfinále Evropské ligy proti Slavii
Rušno kolem Arsenalu. Chce ho miliardář ze Švédska, už si získal legendy

„Po devíti letech se zhroutilo impérium,“ prohlásil kouč „Nerazzurri“ poté, co se jeho tým dozvěděl o zisku mistrovského titulu.

Poslední oslavy si v Miláně užívali v roce 2010, kdy pod legendárním trenérem Josém Mourinhem dosáhli dokonce na treble, když kromě ligy zkompletovali prvenství také v poháru a slavné Lize mistrů.

Od té doby nic. Ticho po pěšině.

Avšak s příchodem jednapadesátiletého lodivoda jako by nastartovala nová éra tehdy tak úspěšného klubu. Nákup kvalitních hráčů namísto těch problematických, obměna vedení a kýžené ovoce bylo na stole. Druhé místo v lize a finále Evropské ligy bylo velkým příslibem do dalších let.

„Nebylo snadné přijít v době, kdy tým nebyl schopen konkurence a neměl žádné prostředky k dosažení úspěchů,“ vzpomíná na své začátky. Jenže za něj mluví činy, ne slova. Sám si přestavěl kádr, pracoval od rána do noci a Milán opět po letech naučil vítězit.

Zákaz vycházení po 22. hodině

Ani letošní ročník nevypadal zrovna růžově. „Nerazzurri“ vypadli již v základní skupině Ligy mistrů a na partu kolem Romela Lukaka se snášel další kritika.

Riccardo Calafiori v utkání s Ajaxem
Příběh o strašidelném zranění a splaceném dluhu. Džeko nadchl fanoušky

„Byly to hrozné momenty. Schytávali jsme velkou kritiku ze všech stran,“ líčí trenér čerstvých šampionů. Naopak v lize to byla bezkonkurenční jízda. Za celou sezonu prohráli pouze dvakrát a mohli se pyšnit úchvatnou šňůrou jedenácti výher v řadě.

Suma sumárum, země módy velebí nového krále. „Dosáhli jsme něčeho tak úžasného. Chci si to teď s klukama užít,“ prozradil s úsměvem na rtech Conte.

Říká se všeho s mírou. Jenže toto nepsané pravidlo do Milána zřejmě nedoputovalo. Titul vyrazilo oslavit do ulic centra téměř třicet tisíc nadšených příznivců, a to i navzdory opatřením proti koronaviru. Na náměstí se zpívalo, tančilo a pilo.

Ke všemu v Itálii platí zákaz vycházení po dvaadvacáté hodině, což měl být čas oficiálního ukončení oslav. Do akce se musela zapojit i tamější policie, které se podařilo ukončit akci až těsně před začátkem zákazu vycházení.

Ne všichni poslechli. Došlo dokonce k zadržení dvaceti osob, podle slov strážníků z důvodu porušení epidemiologických nařízení.

Cristiano Ronaldo
Neúcta k legendě. Fotbalovým střelcům vládne Čech, Ronaldo si ale myslí své

Celá akce bude mít svou dohru teprve v následujících dnech, místní starosta Giuseppe Sala čelí obvinění z podcenění situace a veřejnost žádá jeho okamžité odvolání.

Ale tohle fotbalové fanoušky rozhodně netíží…

Zdroj: Youtube