Přitom sedmadvacetiletý obránce byl hned několikrát blízko branky. Naposledy před reprezentační přestávkou v Ostravě, kde dvakrát nebezpečně hlavičkoval, ale radost mu překazila nepřesná muška.

„Trenér Páník mi už říkal, že by to mělo teď někdy přijít, ale pořád čekáme,“ usmívá se Zoran Gajič.

Rodák z Bělehradu byl nejblíže premiérové trefy ve finále MOL Cupu s Opavou, nikým neobsazený ale hlavou orazítkoval pouze břevno. „Už jsem to tam viděl,“ vybavuje si památný moment.

Zatímco v Česku zahraniční akvizice ještě neskórovala, doma v Srbsku rozhodně nepatřila mezi sváteční kanonýry. „Góly jsem střílel pravidelně. Nejvíce jsem jich dal hlavou,“ chlubí se.

Právě hra ve vzduchu levonohého fotbalistu zdobí i v HET lize. Gajić se do koncovky tlačí hlavně při útočných standardních situacích. Při trestných a rohových kopech ale bývá dost často pečlivě střežený. Někdy si soupeři při bránění srbského zadáka pomohou i nedovolenými prostředky. „Nevím, jak to vypadá z tribuny, ale při standardních situacích mě pořád někdo drží. Třeba Baroš v Ostravě mě při každé standardce fauloval, rozhodčí to ale nepískal,“ zlobí se Gajić.

fotbal FC FASTAV Zlín - FC Kodaň
První gól, druhý bod. Ševci v mlze remizovali s Kodaní

I přes osobní obranu se sedmadvacetiletý zadák na vítkovickém stadionu procpal ke dvěma zakončením, ale ani jednou se hlavou netrefil. „Musíme zlepšit standardní situace a být ještě nebezpečnější,“ říká.

Fastavu momentálně schází kromě většího důrazu v šestnáctce soupeřů také vysoký útočník. Francouz Beauguel je zraněný a Diop s Železníkem nemají tolik centimetrů. „Vpředu nám chybí výška,“ tvrdí Gajić.

Zatímco na gól se ševci nadřou, defenziva jim funguje slušně. „Nepouštíme soupeře do tolika šancí. Co nám uteče, to chytí Dosty. A tak by to mělo být,“ směje se sympatický Srb.

Obranné šiky po boku gólmana Dostála momentálně nejvíce dirigují právě Gajić s mladíkem Bačem. „S Ondrou si rozumíme, ale musíme společně odehrát více zápasů, ať si na sebe pořádně zvykneme. Zatím to ale není špatné,“ je přesvědčený starší ze stoperské dvojice Fastavu.

Obranné úkoly ale nijak speciálně rozdělené nemají. „Ondra je vyšší a důraznější, proto je pro mě lepší, když ho zajišťuji a sbírám odražené balony,“ říká.

Fotbal Evropská liga: FC FASTAV Zlín - FC Kodaň
Páník: Kluci si zaslouží pochvalu, ne poznámku! Kdo dvakrát vyhraje, postoupí

Bývalý hráč Voždovacu a Sindeliću Bělehrad, který do Česka přišel v únoru 2015 z druholigového celku BSK Borča, kde byl kapitánem, patřil v dorostu mezi obávané útočníky. Později se však přesunul do zálohy a nakonec skončil v obraně. „Někdy jsem hrál levého beka, jindy stopera. Nakonec jsem u něj už zůstal,“ říká.

Právě na pozici středního obránce se mu nejvíce dařilo a přes agenta se dostal až do Česka. Nejprve Gajić zakotvil v Praze na Bohemians, po vypršení smlouvy zamířil do Zlína, který hledal náhradu za Hájka.

Poctivý Srb náročného kouče Fastavu Páníka rychle zaujal, za svoji pracovitost byl odměněn triumfem v MOL Cupu a přímým postupem do základní skupiny Evropské ligy.

„Sledoval jsem ji v televizi a snil o tom, že ji taky někdy zažiji, ale vůbec jsem nečekal, že to přijde tak brzy,“ přiznává Gajić, který stejně jako další zlínští hráči prožívá nejlepší období v kariéře. „Evropská liga je můj sen,“ vyznává se.

Zdeněk Zlámal v zápase Zlína s Kodaní na Andrově stadionu v Olomouci
Zlámala mlha nepřekvapila. Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Nejen srbský obránce by úžasné chvíle prodloužil i do jara. „Pro postup ze skupiny udělám maximum,“ slibuje.

Fastav ale není po třech zápasech v ideální pozici. „Nevím, kolik bodů bude stačit, ale všechno je možné,“ nevdává se.

Gajić bere účast v prestižní klubové soutěži jako velkou výzvu a cennou zkušenost. Zápasy s Tiraspolem, Lokomotivem Moskva i dánskou Kodaní jsou pro všechny ševce vysokou školou fotbalu. „Kvalita je velká. Každý hráč má něco svoje. Někdo je rychlý, další umí perfektně pracovat s míčem. Všechno je to rychlejší, takže něco jenom na moment podcením a je zle,“ připomíná.

Důkaz přinesl duel v Rusku. Než se český zástupce na stadionu Lokomotivu rozkoukal, prohrával po hattricku Portugalce Fernandese 0:3. „Všechno je to o zakončení,“ míní Gajić. „Třeba Slavia měla taky u nás šance, ale neproměnila je. Pokud by i Tiraspol dal první možnost, těžko bychom zápas otáčeli,“ přidává.

Ševci se v Evropské lize musejí vypořádat nejen se silnými soupeři, ale také se změnou domácího prostředí. Zlínští nemohou hrát na Letné, ale zvučné protivníky hostí v olomouckém azylu. „Škoda, že nehrajeme doma, kde by to bylo pro nás lepší,“ míní Gajić.
Podle něj ale není v cestování a zvykání si na Andrův stadion až tak velký problém. „Ve Zlíně jsme ale zvyklí. V lize jsme na Letné ztratili pouze dva body se Slavií. Diváci by nás hnali dopředu,“ ví fotbalista, který před příchodem do Česka hrával doma v Srbsku pouze druhou ligu.

fotbal FC FASTAV Zlín - FC KodaňUroš Matič a Petr Jiráček
Mlha? Neviděl jsem na brankáře Kodaně, přiznává Jiráček

V cizí zemi si už zvykl. Rodina a kamarádi ho sledují na dálku a fandí mu. „Každý víkend mi píší, že se chtějí dívat na zápas. Ptají se mě, co mají vsadit a zda vyhrajeme. Na to nemám někdy nervy, ani raději neodpovídám,“ směje se.

Minule nejen Gajićovi příbuzní u internetového přenosu trnuli. Ševci totiž zlomili odpor Jihlavy až v nastaveném čase z penalty. V neděli budou zase dobývat obranu Mladé Boleslavi. „Je těžké přepnout. Únava se kumuluje, na druhé straně máme výborné podmínky. Vedení klubu pro nás dělá maximum,“ oceňuje.

Nejen kvůli podmínkám budou chtít ševci doma s Mladou Boleslaví vyhrát. „Nám by pasovalo, kdyby soupeř držel balon a my chodili do brejků. Když totiž na soupeře čekáme a hrozíme z protiútoků, máme lepší výsledky,“ připomíná.

Důležité taky bude, kdo vstřelí v 11. kole HET ligy vedoucí gól. „Ale zase úplně rozhodující to nebude. S Brnem i Jihlavou jsme zápasy otočili, což taky něco znamená,“ dodává Gajić.

Tomáš Janíček
Janíček se s Kvistem shodl: Utkání jsme chtěli za každou cenu dohrát!