Divizní klub, jenž po podzimu obsadil sedmé místo tabulky skupiny E, vychoval Tomáše Řepku, Zdeňka Šenkeříka nebo Tomáše Polácha. Teď je na Valašsku hitem příběh Bartošáka, který to dotáhl ze zadluženého Žižkova až do nároďáku a zahrál si Evropskou ligu proti Olympique Marseille.

„Nemusím ho před kluky ani zmiňovat, dávat jim příklad. Oni sami s ním komunikují a jeho příběhem žijí. Vidím na nich, jak jim to pomáhá a chtějí se mu vyrovnat. Někteří kluci začali fotbal brát trochu jinak," všímá si kouč Brumova Miroslav Mičega, který Bartošáka v roce 2009 vytáhl do mužského fotbalu.

„Teď někteří kluci čekají na příležitosti. A kolem dalších dvou tří kluků se začínají točit i další kluby," přiznal brumovský stratég.

Jedním z nich je stoper Tomáš Dekleva, který na přelomu listopadu a prosince odehrál dva přípravné zápasy v dresu druholigové Karviné. Jeho odchod však ještě není jistý.

„Mají se mu vyjádřit, jestli má nastoupit do přípravy, nebo ne. Přeji mu, aby se to povedlo. Za roky odsloužené v Brumově si to zaslouží a měl by dostat šanci. Je to silný profík. Je připravený na profesionální fotbal, protože si už lecčím prošel. Je talentovaný a zároveň vynikající i jako kluk do kabiny. Věřím tomu, že tam patří, dostane šanci a nezklame," vzkázal Mičega.

Právě Dekleva byl společně s Martinem Kolářem, Olinem Bartozelem a Davidem Juřicou či Ladislavem Strnadem osou týmu. Mužstva, které v létě přišlo o dva ligou protřelé a slavné odchovance Šenkeříka s Poláchem.

„Na podzim nám chyběla jejich zkušenost. Když jsme je vloni měli, dokázali kluky usměrnit a zápasy i otočit. Je jasné, že určitá kvalita odešla pryč. Ale kluci to nakonec zvládli. Odehráli spoustu vyrovnaných zápasů, ale chyběla nám nadstavba. To co jsme předvedli doma, venku jsme nedokázali," připomněl Mičega rozdílné výkony.

Zatímco doma byl jeho tým neporazitelný a body ztratil jen za dvě remízy s Frýdlantem nad Ostravicí a Krnovem, venku získal jen tři body za tři nerozhodné výsledky.

„Neříkám, že všechny zápasy byly špatné, byly i kvalitní zápasy, které jsme však nedotáhli do konce. Ale nevyhnuli jsme se ani výbuchům jako v Opavě nebo Petrovicích. Máme nad čím přemýšlet, protože jsme venku udělali hodně chyb a na jaře to zkusíme změnit," slíbil Mičega, který zimní přípravu zahájí s týmem 7. ledna.

Ze všeho nejvíc jej mrzí, že se mu do týmu nepovedlo zapracovat další talenty.

„Měl jsem vytipované mladé kluky, kteří by měli hrát. Vlček si zlomil nohu a i Fojtík se zranil. Chtěl jsem je zapracovat do základu. Snad se to povede během přípravy a dostanou šanci. Tu dostali jiní, Pecha nebo Vítek. Jdeme správnou cestou," hodlá Mičega dál pokračovat v sázce na odchovance.

Zatímco odchod Deklevy není jistý, Mičega se bude muset porozhlédnout po brankáři. Současná jednička Filip Urbánek totiž zamířil do Rakouska.

„Je proto jasné, že musíme sehnat brankáře. Tam máme jen mladého Radka Smolíka. Byť by i on měl dostat šanci, určitě musíme někoho sehnat. Máme pár hráčů z okolí vytipovaných, ale jména zatím neprozradím. Dáme jim šanci a uvidíme, kdo bude mít zájem," nechává Mičega dveře do kabiny pootevřené.