Třiadvacetiletá exotická zimní posila, která přišla do Zlína z řeckého týmu Apollon Smirnis, společně s dalšími hráči áčka Lukášem Bartošákem, Ondřejem Bačem a Adnanem Džafićem pomohla mladému týmu Fastavu k výhře 4:2 nad dosud vedoucí Karvinou a posunu do čela tabulky často kritizované juniorské soutěže.

Trenér Zlína Jan Jelínek posily z prvního mužstvai zbývající svěřence chválil. „Nikdy není jednoduché jít do zápasu v kombinovaném složení. Základem úspěchu je, aby hráči áčka přišli s elánem a aby mladší kluci z juniorky nebyli ješitní a tyto hráče mezi sebe přijali. Tohle se nám v zápase s Karvinou povedlo. Hráči ligového mužstva přišli zápas odmakat,“ těší Jelínka.
Nejvýraznější postavou byl Bosňan Džafić, který upoutal slušným výkonem a především dvěma góly. Nejen přesnými zásahy si řekl o místo v ligové sestavě.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 17. kole nejvyšší soutěže doma hostili pražskou Duklu. Lukáš Holík v akci
Holík se na Letné poprvé proti Zlínu nenechal unést. Za svačinu ušetří

Naopak Afričan Bijimine se v novém prostředí teprve sžívá. „Pro něj je to ještě o něco složitější,“ říká Jelínek. „Vždyť nastoupil v soutěži, kterou nikdy nehrál, a s kluky, jenž nikdy předtím neviděl,“ přidává kouč zlínské juniorky.

Podle Jelínka má fotbalový světoběžník a reprezentant Demokratické republiky Kongo rezervy především v komunikaci. „Jazyková bariéra je pro něj komplikace,“ tvrdí bývalý ligový hráč, který ale jinak vysokého zadáka schválil. „Do zápasu šel naplno, důrazně bojoval o každý míč. Byl platný i při standardkách. Nějaké chybičky se u něj sice objevily, ale na větší hodnocení to není. Na to mu musíme dát víc času,“ uvedl Jelínek.

Bijimine má sice ve Zlíně konkurenci, přesto má na to, aby se přes spoluhráče Hnaníčka, Gajiće nebo Bača prosadit do základní sestavy Fastavu. Vždyť prošel několika zahraničními soutěžemi, kromě rodné Francie působil rovněž v Itálii, Španělsku a naposledy v Řecku.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 17. kole nejvyšší soutěže doma hostili pražskou Duklu. Petr Jiráček v akci
Penalta? Nebyl to rozhodující moment, tvrdí Jiráček

Od ledna hájí modrožluté barvy Zlína. „Chci maximálně pomoct týmu, abychom dosáhli dobrých výsledků a byli v tabulce co nejvýš. Zároveň se chci vrátit do národního týmu Konga,“ vytyčuje si hlavní cíle Bijimine.

V České republice si zatím zvyká. „Zlín se mi ale líbí. Je to sice malé, ale krásné město,“ říká třiadvacetiletý fotbalista. Rád by jednou žil v Americe, doposud mu nejvíce učarovalo Španělsko. „Líbilo se mi tam hlavně kvůli atmosféře a herní filozofie,“ líčí.
V kabině Fastavu ale rodák z Amiensu, který vyrostl na předměstí Paříže, žádné problémy nemá. „Vycházím dobře s každým, ale nejvíce času trávím s Ibrou (Ibrahim Traoré – pozn. red.) a Ekpim (Ubong Ekpai – pozn. red.),“ uzavírá povídání Bijimine. Zda dostane příležitost proti Karviné i v nedělním ligovém zápase, záleží jen na trenéru Páníkovi, kterého více než pozice stopera pálí hrotový útočník.

Juniorská liga, 17. kolo -

FC Fastav Zlín U21 – MFK Karviná U21 4:2 (2:0)

Branky: 3. a 38. Matěj Votava, 48. a 88. Adnan Džafič – 58. Ramirez, 76. Tomáš Weber

Rozhodčí: Machálek – Paták, Batík. Bez žlutých karet. Diváci: 65.

Zlín: Šiška – Zahradník, Bačo, Bijimine, Bartošák - Venený, Tkadlec, Gettler (46. Nečas), Džafič (90. Sklenář) – M. Mlýnek (88. Červenka), Votava (86. Váňa).

Karviná: Ciupa – Duda, Egri, Lingr, Moskál, Pavelka (71. Sas), Putyera, Ramirez, Řapek, Sorochenko, Weber.

Fotbalisté Fastavu Zlín. Ilustrační foto
Rád běhám, bojuji. Na hrotu mi to vyhovuje, přiznává Hronek